Élet-Stílus

KVM: iható Esztergomban a víz

Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben nincs vészhelyzet, iható a víz Esztergomban, a Dunában sem mutatható ki egészségkárosító szennyezés - ezt állapították meg a környezetvédelmi felügyelőség eddigi mérései, ellenőrzései - áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) közleményében, amelyet kedden juttatott el az MTI-hez.

A közlemény szerint ” a zöldhatóságok minden szükséges intézkedést megtettek, értelmetlen és káros a lakosság körében hisztérikus pánikhangulatot kelteni.” A tárca úgy ítéli meg: a Kenyérmezei pataknál észlelt mostani szennyezésnek – amely nem érte el a Dunát – nincs köze az egy évvel ezelőtti környezetkárosításhoz.

A közlemény összegzése szerint a csapadékvizet elvezető csőrendszernél – amelyet a Richter Gedeon Rt., és az Onyx Magyarország Kft. használ a szennyezetlen csapadékvizeinek elvezetésére – talált szennyezés nem jutott el a Dunáig, szennyezőanyag-tartalmat csak az ülepítő medencében lévő iszapban mértek.

A szennyezés miatt az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség elrendelte a 4,9 kilométer hosszú csatorna lezárását, és a múlt szombaton kötelezte az esztergomi önkormányzatot mint tulajdonost, továbbá a csatornát használó gyógyszeripari rt.-t, illetve a dorogi szemétégetőt üzemeltető Onyx Kft.-t, hogy 10 nap alatt távolítsa el a PCB-vel szennyezett iszapot a csőrendszerből. A munka megkezdődött és jelentős részben megtörtént.

A környezetvédelmi szakemberek feltételezése szerint a szennyező anyag az ülepítő medence aknáin keresztül is bekerülhetett a csatornába, ugyanakkor a káros anyag forrásaként számításba jöhetnek illegális bekötések is.

A tavaly nyáron történt súlyos környezetszennyezést követően az Onyx Kft. által működtetett hulladékégetőre 150 millió forint bírságot vetettek ki. Az égető működését idén augusztus 5-e előtt a zöldhatóság háromszor ellenőrizte. A környezetvédelmi felügyelőség legutóbb július 11-én tájékozódott a helyszínen az üzem tevékenyégével kapcsolatban.

Az esztergomi Kenyérmezei patakba ez év július 8-án kerültek szennyezőanyagok ismeretlen helyről. A zöldhatóság a környezetszennyezés miatt ismeretlen tettes ellen tett büntetőfeljelentést. Az akkori vizsgálatok szerint a káros anyagok koncentrációja a Kenyérmezei patak dunai torkolata előtt a kimutathatósági határ alatt volt, szennyezőanyag így nem juthatott a folyóba.

A hatóságok ennek ellenére július 8-tól folyamatosan elemezték és vizsgálják az Esztergomban található csápos és az ablakos kutakból kitermelt ivóvíz minőségét. Az Észak-dunántúli Vízmű Részvénytársaság Rt. és a környezetvédelmi felügyelőség laboratóriumi vizsgálatai akkor is, azóta is egyértelműen megállapították, hogy a város ivóvízében káros anyag nem található, a szolgáltatott ivóvíz kifogástalan minőségű.

A Kenyérmezei patakba torkolló csapadékvíz-elvezető csatorna iszapjában a mérések eredményei kimutatták ugyan a PCB-szennyezést – ami miatt azonnali tisztázást rendeltek el a hatóságok -, de az ivóvízbázis nincs veszélyben, a csatornát lezáratták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik