Élet-Stílus

Átadták az első magántőkéből épült diákszállót

Felavatták az ország első magántőkéből felépített diákszállóját Debrecenben. A Campus Hotelt huszonnégy évig üzemeltetheti a beruházó, ezt követően kerül az állam tulajdonába.

Két és fél éven belül összesen tízezer új férőhely létesül, és további 17 ezret korszerűsítenek.

Az alapkőletételtől számítva alig több mint egy év alatt készült el az ország első magántőkéből, PPP-konstrukcióban megvalósított diákotthona a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusában. A keddi avatáson az oktatási miniszter hangsúlyozta: a Debreceni Egyetem követendő példa lehet, az új Campus Hotelbe jelentkező diákok száma pedig igazolja, hogy jó a konstrukció és versenyképesek az árak.

Magyar Bálint elmondta, hogy Nyíregyházán, Miskolcon vagy Veszprémben hasonló módon vonták be a magántőkét a felsőoktatási intézmények. Azzal, hogy ilyen korszerű diákhotelek épülnek, a külföldi hallgatók idevonzása is megnövekedhet – tette hozzá a tárcavezető.
Huszonnégy év után kerül az állam tulajdonába

A kollégiumot a debreceni HUNÉP Universal Rt. építette meg mintegy négymilliárd forintos költséggel.

A több mint 17 ezer négyzetméter alapterületű létesítmény egy-három személyes, fürdőszobás apartmanjait 926 diák veheti birtokba. Az épületben teljes körű informatikai hálózat, étterem, büfé, bowlingpálya, posta, mosoda, fitneszterem és szauna szolgálja a hallgatók kényelmét. 

A bérleti díjból az egyetemet 55, a hallgatókat pedig 45 százalék terheli. Az egy-három férőhelyes változattól függően a diákoknak 17-21 ezer forintot kell fizetniük havonta az apartmanokért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik