Élet-Stílus

Lesz felelőse a dorogi vízszennyezésnek?

Bár az esztergomi csatornában talált rákkeltő szennyezés, a dioxin égetés végterméke, sem a hulladékégető, sem a gyógyszergyár nem vállalta a dorogi szennyvízcsatorna szombati szennyezéséért a felelősséget.

Miután szombaton kiderült, hogy a Kenyérmezei-patakba ömlő szennyvízcsatorna vize rákkeltő anyagokkal – dioxinnal és PCB-vel szennyeződött-, az önkormányzat azonnal lezárta a vízelvezetőt, nehogy a szennyezés elérje az ivóvízkészleteket. A Hír Tv beszámolója szerint a csatorna használói, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. és az Onyx Magyarország Kft. nem ismerték el felelősségét arra hivatkozva, hogy a lefolyó közterületen halad keresztül. Ezért az Észak- Dunántúli Vízügyi Igazgatóság ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, és a csatorna tisztítása után átvizsgálja a területet, nem csatlakoztak-e valahol illegálisan a rendszerre.

Esztergom ivóvize egyébként tiszta, iható. A környezetvédelmi felügyelőség döntése értelmében a két cég megkezdte a mérgezett iszap eltávolítását, ígéretük szerint mára végeznek a tisztítással. Az ÁNTSZ naponta vizsgálja a környező kutak vízminőségét.  “Fogyasztható biztonsággal, és ezt többszörös laboratóriumi vizsgálati eredmény megállapításaira alapozva mondom” –  mondta Dr. Sári Katalin, Esztergom tisztifőorvosa. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik