Élet-Stílus

Soha nem látott hullámokat keltett a hurrikán

Az Iván hurrikán tavaly szeptemberben 27 méternél magasabb hullámokat keltett a Mexikói-öbölben – jelentették be amerikai kutatók. Ezek az eddig mért legmagasabb és legerősebb hullámok amerikai vizeken.

Az Iván hurrikán keltette hullámok mellett egy tízemeletes ház eltörpült volna, egy hajót pedig könnyedén kettétörtek volna – ám szerencsére a gigantikus hullámok soha nem értek partot.

A hullámokat a Mexikói-öbölben az óceánfenékre szerelt szenzorok észlelték tavaly szeptemberben. Az USA Tengerészeti Kutatóközpontjában feldolgozott adatok szerint közvetlenül a hurrikán szeme alatt a hullámok magassága meghaladta a 27 métert. A kutatók szerint elképzelhető, hogy a szenzorok által nem érzékelt hullámok között ennél magasabbak, akár negyven méteresek is akadtak. Az eredményekről a Science tudományos lap legfrissebb számában számoltak be.

Az eredmények felülmúlták a korábbi méréseket és becsléseket. A kutatók szerint az Iván példája alapján a 27 méteres hullámok nem számíthatnak extrém magasnak, mint ahogy azt korábban vélték, így ideje az eddigi elméleteket felülvizsgálni. Erre azért is szükség van, mert az előrejelzések szerint a hurrikánok aktivitása és intenzitása a globális felmelegedéssel tovább erősödik.

Amerikai vizeken 27 méter magas hullámokat még nem mértek. Hollywood azonban már eljátszott a 30 méter magas hullámok gondolatával is a Viharzóna című filmben. A film az 1991. őszi gloucesteri (Massachusetts) nagy vihar történetén alapul. Az Atlanti-óceán északi részén tomboló vihar a történelem egyik legpusztítóbb vihara volt.

A Rettegett Ivánnak is nevezett Iván hurrikán 2004 szeptemberében a Karib-tenger térségében több mint száz ember halálát követelte, és hatalmas károkat hagyott maga után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik