Élet-Stílus

A Discovery felkészül a leszállásra

Az űrsikló a repülési terv értelmében közép-európai idő szerint 9 óra 47 perckor landol a floridai Cape Canaveralon lévő Kennedy űrközpontban.

Helyi idő szerint a landoláskor még kora hajnal lesz, és még nem kelt fel a Nap, így az eddigi 112 űrrepülőgép-leszállásból ez lesz a húszadik, amelyet az asztronauták sötétben hajtanak végre. Ha valami zavaró tényező közbejön, a Discovery tesz még egy Föld körüli fordulót, és 90 perccel később ismét próbálkozhat.

Az űreszköz jelenleg 354 kilométeres magasságban kering bolygónk körül. Ha az irányítóközpont megadja a végleges engedélyt, Eileen Collins parancsnok, másodpilótájával, Jim Kellyvel 3 percre begyújtja a Discovery két manőverező rakétáját, amelyek az űrjárműt arra a magasságra vezérlik, ahonnan az már be tud lépni a Föld sűrű légkörébe.

Az űrrepülőgép ekkor óránkénti 29 ezer kilométeres sebességgel fog száguldani, ami elég ahhoz végleg letérjen az orbitális pályáról, és megkezdje szédületes iramú ereszkedését a Föld felé. Az ezután hátramaradt egy óra lesz a legkritikusabb időszak, mert ekkor derül, ki hogy a Discovery hővédő burka kibírja-e a súrlódástól gerjedő hatalmas hőséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik