Élet-Stílus

Csak kedd reggel landolhat a Discovery

A rossz idő miatt ismét elnapolta a NASA a Discovery űrsikló visszatérését.

Bár a Discovery legénysége készen áll a landolásra, az időjárás miatt mégsem térhetnek vissza a Földre. A NASA a rossz idő miatt az eredeti, közép-európai idő szerint 9:46-os időpontot először 90 perccel tolta el, majd pedig elnapolta – adta hírül a BBC.

A Discovery űrsikló – hétfő délelőtt, magyar idő szerint 11:21-re tervezett visszatérését a Nasa Kennedy Űrközpontja az alacsony felhőréteg miatt elnapolta. A csapat legközelebb így kedd reggeli visszatérésre számíthat.


A Discovery visszatérését azért is kíséri élénk érdeklődés, mert az űrsikló hőpajzsa a felszállás során megsérült: az űrsikló hasán, az orr-rész körül a hővédő csempék közötti tömítőszalagok közül kettő a megengedettnél nagyobb mértékben kitüremkedett. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei attól tartottak, hogy a rendellenesség miatt veszélyes túlhevülés alakulhatott volna ki, amikor az óránkénti húszezer kilométeres sebességgel haladó keringőegység augusztus 8-án belép a Föld sűrű légkörébe, és megismétlődhetett volna a Columbia katasztrófája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik