Élet-Stílus

Fidesz: súlyosan szennyeződött Esztergom vízkészlete

Illés Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője azonnali beavatkozást sürget az esztergomi Kenyérmezei patakot ért legutóbbi szennyeződés miatt, és a Legfőbb Ügyészhez fordul, mert információi szerint bizonyított, hogy a mérgező anyagok a dorogi hulladékégető területéről származtak. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) péntek esti közlése szerint a patakban nem mutatható ki környezetszennyezés.

Illés Zoltán szombaton az MTI-nek elmondta: a kenyérmezei patakot ért július eleji szennyezés következtében, július 28-án a Bálint Analitika nevű akkreditált és nemzetközileg regisztrált laboratórium dolgozói mintát vettek abból a csőhálózatból, amely az esővizet vezeti el a dorogi hulladékégető területéről. A szombatra elkészült eredmények szerint a csövekben talált iszapban és a csövek faláról leszedett mintákban rákkeltő és magzatkárosító anyagokat, dioxinokat és PCB vegyületeket találtak, mégpedig magasan a határérték felett.

Tájékoztatása szerint a PCB vegyületek aránya 400-szor, dioxionoké pedig 100-szor haladja meg a határértéket. Illés Zoltán, aki szombaton személyesen tekintett bele eredményekbe a labor budapesti székhelyén, közölte azt is, hogy azonnal a környezetvédelmi főfelügyelőséghez fordul, és írásban kérelmet nyújt be, hogy a katasztrófavédelem és a környezetvédelmi hatóságok azonnal vonuljanak a helyszínre és kezdjék meg a kárelhárítást. Hozzátette: a veszélyre felhívja a belügyminiszter és a környezetvédelmi és vízügyi miniszter figyelmét is, valamint a legfőbb ügyészhez fordul bűncselekmény gyanúja miatt, annak érdekében, hogy vizsgálat induljon a dorogi hulladékégető ellen.
A politikus szerint a szennyezés most érte el a Kenyérmezei patak elejét, ugyanakkor a patak a Dunába folyik, pont azon a részen, ahonnan Esztergom a vízkészletét nyeri. “Haváriahelyzet, katasztrófa előtti állapot van” – hangsúlyozta a Illés, aki szerint bizonyított, hogy a szennyező anyag a dorogi hulladékégetőből származik, hiszen kiderült az is, hogy a cégnek van engedélye olyan transzformátorolajok megsemmisítésére, amelyekben találhatók dioxinok és PCB vegyületek.

A szaktárca szerint nincs gond

az MTI-vel, hogy az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (EDUKTVF) mintavétellel egybekötött pénteki helyszíni szemlét tartott, de szennyezésre utaló nyomot nem talált. Az esztergomi polgármester által péntek délelőtt kezdeményezett helyszíni bejáráson részt vett a megyei ÁNTSZ képviselője is, aki ugyancsak nem állapított meg a vízbázist veszélyeztetető szennyezést.

A tárca szerint a csapadékvízét levezető csatornának torkolatánál, a Kenyérmezei patak fenekén valóban egy öt négyzetméteres területen fekete az iszap, ám az abban található csekély benzol, klór és szervesanyag-mennyiség nem haladja meg a szennyezettségi határértékeket. A közlemény kitér arra is: az EDUKTVF július 8-án kapott olyan bejelentést, hogy a két cég csapadékelvezető csatornáján keresztül barna színű, gyógyszerszagú folyadék áramlik a Kenyérmezei patakba. A flügyelőség akkor sem állapított meg környezetszennyezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik