Élet-Stílus

Vérnyomáscsökkentővel a rossz emlékek ellen

Kutatók a propranolol nevű hatóanyagról kimutatták, hogy a szív-érrendszeri hatásán túl segíthet megelőzni a súlyos érzelmi megrázkódtatásokat követő poszttraumás stressz-zavar kialakulását.

A poszttraumás stressz-zavar (PTSD) extrém súlyos testi-lelki megrázkódtatások, fizikai és pszichés traumák következtében alakulhat ki. Fő jellemzője a traumatikus élmények feldolgozatlansága. A betegek újra meg újra átélik az élményt a gondolataikban, álmaikban, és ettől általános szorongás, feszültség alakul ki.

A PTSD előidézője lehet baleset, természeti katasztrófa, háborús élmény, fogság, támadás, nemi erőszak. Az állapot sokszor súlyosan megnehezíti vagy akár lehetetlenné is teszi a normális életvitelt. Természetesen nem minden traumatikus élményt elszenvedő személynél alakul ki.

A New York-i Cornall Egyetem kutatói felismerték, hogy a propranolol nevű hatóanyag megakadályozhatja e tünetek kialakulását. A propranolol a béta-blokkolók csoportjába tartozik, széles körben alkalmazzák vérnyomáscsökkentőként. A kutatók azt feltételezik, hogy az emléknyomok tárolásában szerepet játszó valamely neurotranszmitter (idegi ingerületátvivő anyag) hatását is befolyásolja. A kutatásról a Nature tudományos folyóirat legfrissebb számában számoltak be.

Nem félünk a farkastól

Egy állatkísérletben patkányokat kondicionáltak oly módon, hogy egy bizonyos hang lejátszása után áramütésben részesítették őket. Ezt követően az állatok már a hang meghallásakor túlmozgásos, hiperaktív viselkedést tanúsítottak, hiszen az áramütéstől való félelem összekapcsolódott bennük ennek a hangnak a megszólalásával. Azoknál a patkányoknál viszont, amelyek a kondicionálás során az áramütés előtt propranololt kaptak, nem volt ez a túlmozgás megfigyelhető.

Franciaországban és az Egyesült Államokban embereken is vizsgálták a propranolol poszttraumás stressz-zavar ellenes hatását. A vizsgált személyek a traumatikus élményt követően 10 napig kapták a szert, és a vártnál kisebb arányban alakult ki a körükben PTSD. Az emberi vizsgálatok egyelőre túl kisszámú mintán történtek, a kutatók most terveznek egy 60 személyt vizsgáló tanulmányt.

A propranolol mint PTSD elleni szer alkalmazását többen támadják. Ők attól tartanak, hogy háború idején katonáknak adhatják a szert, így azok sokkal könnyebben feldolgozzák a saját maguk által elkövetett gyilkosságokat, és ezáltal „lélektelen gyilkológépekké” válhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik