Élet-Stílus

Bizakodó a Discovery parancsnoka

A Discovery parancsnoka szerint az amerikai űrrepülőgép biztonságban visszatér a Földre, nem utolsósorban a világűrben elvégzett javításnak köszönhetően.

„Mindent átnéztünk. Nem repülnék, ha nem volnék biztos abban, hogy biztonságos (a visszatérés)” – mondta a 48 éves Eileen Collins, aki eddig az egyetlen nő az űrrepülőgép-parancsnokok sorában. A legénység két tagja történelmi jelentőségű külső űrszerelési munkát hajtott végre szerdán, az űrhajózás történetében korábban ugyanis még nem végeztek javítást az űrrepülőgép külső burkán Föld körül keringés közben.

A Discovery hasán, az orr-rész körül a hővédő csempék közötti tömítőszalagok közül kettő a megengedettnél nagyobb mértékben kitüremkedett. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei attól tartottak: a rendellenesség miatt veszélyes túlhevülés alakulhatott volna ki, amikor az óránkénti húszezer kilométeres sebességgel haladó keringőegység augusztus 8-án belép a Föld sűrű légkörébe, és megismétlődhetett volna a Columbia katasztrófája.

A The Washington Times értesülése szerint a NASA nem zárja ki, hogy egy negyedik űrsétára is sor kerül pénteken vagy szombaton, ismét javítási céllal, a parancsnoki ablak melletti külső szigetelőréteg helyreállítására. A NASA szerint fennáll a veszélye, hogy egy darab leszakad, és megsérti az űrsiklót visszatéréskor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik