Élet-Stílus

Megkezdték a Discovery szerelését

Megkezdték a külső szerelési munkákat a Discovery amerikai űrsiklón. Eddig még nem fordult elő az űrhajózás történetében, hogy űrrepülőgép külső burkán javítást végezzenek, amikor az a Föld körül kering.

Az amerikai Stephen Robinson és a japán Nogucsi Szoicsi közép-európai idő szerint délelőtt lépett ki a világűrbe, ahol a tervek szerint hét órán át dolgozik majd. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei ugyanis aggasztónak tartják, hogy a Discovery hasán, az orr-rész körül a hővédő csempék közötti tömítő kerámiaszálas szalagok közül kettő a megengedettnél nagyobb mértékben kitüremkedett.

Egyes mérnökök attól tartanak, hogy ez a rendellenesség a visszatéréskor annyira megváltoztathatja a légáramlást, hogy az űrrepülőgép aljánál veszélyes túlmelegedés jöhet létre, amikor a keringőegység augusztus 8-án belép a Föld sűrű légkörébe. Robinson a Nemzetközi Űrállomás végén lévő, 17,4 méteres robotkar segítségével jut el a sérült részhez.

Először megpróbálja kihúzni a tömítésszalagokat, ha pedig ez nem sikerül, fémfűrésszel vágja le a kitüremkedéseket, csipesszel tartva a szalagot. Maga a művelet nem ígérkezik bonyolultnak, ám az amerikai asztronautának nagyon kell vigyáznia arra, hogy meg ne sértse a Discovery hővédőcsempéit.

A Discovery többi űrhajósa és a földi irányítóközpont egész idő alatt robotkarokra szerelt kamerákkal figyeli a műveletet. Robinson japán társa eközben az űrállomás külső borításán hajt végre feladatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik