Élet-Stílus

Megjavították a Discovery-t

Minden nehézség nélkül befejezte történelmi jelentőségű külső űrszerelési munkáját szerdán a Discovery amerikai űrsikló legénységének két tagja. Eddig még nem fordult elő az űrhajózás történetében, hogy űrrepülőgép külső burkán javítást végezzenek, amikor az a Föld körül kering.

Az amerikai Stephen Robinson és a japán Nogucsi Szoicsi közép-európai idő szerint délelőtt lépett ki a világűrbe. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei aggasztónak tartották, hogy a Discovery hasán, az orr-rész körül a hővédő csempék közötti kerámiaszálas tömítőszalagok közül kettő a megengedettnél nagyobb mértékben kitüremkedett. Egyes mérnökök attól tartottak, hogy ez a rendellenesség a visszatéréskor annyira megváltoztatja a légáramlást, hogy az űrrepülőgép aljánál veszélyes túlhevülés alakult volna ki, amikor az óránként húszezer kilométeres sebességgel haladó keringőegység augusztus 8-án belép a Föld sűrű légkörébe.

Robinson a Nemzetközi Űrállomás végén lévő, 17,4 méteres robotkar segítségével jutott el a sérült részhez. Meglepő módon minden nehézség nélkül kihúzta a tömítőszalagokat. A két tömítésszalag kihúzása között mindössze tíz perc telt el. Az űrhajós a művelet végén az űrrepülőgépre utalva kijelentette: „úgy tűnik, hogy a nagybeteg meggyógyult”. A Discovery többi űrhajósa és a földi irányító központ egész idő alatt robotkarokra szerelt kamerákkal figyelte a műveletet. Robinson japán társa eközben az űrállomás külső borításán hajtott végre feladatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik