Élet-Stílus

Újabb rejtélyes kór terjed Kínában

Rejtélyes betegség ütötte fel a fejét Kínában. A jelentések szerint a disznók által terjesztett betegségben már harminchatan meghaltak és több százan megbetegedtek.

A „Pig-borne” járványnak már 36 halálos áldozata van azóta, hogy júliusban megjelent Kína Szecsuán tartományában. A jelek szerint a fertőzést egy streptococcus faj okozza. A szigorú egészségügyi intézkedések és a karantén ellenére a fertőzött sertésektől eredő járvány egészségügyi vészhelyzetet is okozhat az érintett területeken – közölték a hongkongi egészségügyi hatóságok.

Az ország délnyugati részén, Szecsuán tartományban pusztító járványt a sertések terjesztik. Összesen 205 beteget tartanak nyilván. 18 személy az antibiotikumokkal folytatott kezelést követően felépült betegségéből. A kórt – amely egyebek közt magas lázzal és bőr alatti bevérzéssel jár – a kutatók szerint a streptococcus baktérium okozza, amelyet gyakran hordoznak a sertések.

Az emberre való átterjedése minden jel szerint annak az eredménye, hogy az emberek beteg állatok húsát fogyasztották el. A betegség június végén ütötte fel fejét Kína egyik legsűrűbben lakott tartományában.

A halálos áldozatok számának növekedése felerősítette a térségben a SARS vírusa, illetve a madárinfluenza miatt már meglévő félelmeket. Az Ázsia délkeleti részén, állatról emberre terjedő fertőzések fő oka a szakértők szerint az lehet, hogy az ott tapasztalható magas népsűrűség és a több tízmilliós lakosság miatt az emberek és az állatok túl közel élnek egymáshoz.

A betegség megfékezésére Szecsuánba 350 ezer ampulla különleges, állatok számára készült oltóanyagot szállítottak. A helyi hatóságok szeretnék a teljes, tízmilliós sertésállományt beoltatni a tartományban.

Egyes források szerint elképzelhető az is, hogy már létezik a kórokozónak egy emberről emberre terjedő változata is. A közvetlen fertőzés tényét a hatóságok nem erősítették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik