Élet-Stílus

Persányi: Vásárhelyi-terv – gőzerővel

A Tisza teljes magyarországi szakaszán az árvízvédelmet szolgáló, a folyó 16 ezer négyzetkilométernyi árterén másfél millió ember számára nagyobb élet- és vagyonbiztonságot nyújtó Vásárhelyi-terv megvalósítására az idén 18,6 milliárd, jövőre pedig csaknem 11,5 milliárd forintot fordít a kormány - közölte Persányi Miklós hétfőn Tiszaalpáron – tájékoztatott az MTI.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Bács-Kiskun megyei településen a 35 millió forintos költségű beruházást, a Kanászéri-zsilip felújítási munkálatait indította el. Beszédében hangsúlyozta: 150 esztendő alatt Magyarország árvízvédelmi rendszere kiépült, ez méltó védelmet biztosít, de vannak gyenge pontjai, így a Tiszán is, amin változtatni kell.

A Tisza magyarországi szakaszán összesen 22 olyan kritikus pont van, ahol a tervezett beruházások megvalósításával növekszik az árvízi meder vízszállító képessége, megszűnnek a lefolyások akadályai, s a legnagyobb árvizek idején ezeken a veszélyeztetett folyószakaszokon közel 1 méteres csökkenés várható.

Persányi Miklós megjegyezte, hogy a Tisza árvízi állapota miatt közel 3 hónapig szüneteltek az építési munkák, most azonban már gőzerővel folyik a Vásárhelyi-terv megvalósítása. A tiszaalpári, Kanászéri-zsilip elújításának összköltsége 35 millió forint. A felújítás Csongrád, Bokros, Tiszaalpár, és Lakitelek térségében közel 5 ezer hektáros nyílt ártéri öblözetet véd, s az eddiginél jobb lehetőséget teremt arra, hogy az árvizek, nagyobb esőzések után a vizet visszavezessék a Tiszába.

A Fidesz szerint a kormány csak ígérget a Vásárhelyi Terv kapcsán. “A Medgyessy-Gyurcsány-kormány semmi mást nem tesz az árvízvédelem területén, mint ígérget” – olvasható Manninger Jenő országgyűlési képviselő közleményében, Persányi Miklós hétfői kijelentéseire reagálva. Manninger Jenő  szerint 2002-ben az MSZP még azt ígérte, hogy 2004 végére a Tisza teljes hosszában, a szükséges mértékben megerősítik az árvízvédelmi töltéseket.


“A valóságban azonban egyetlen kilométer töltést sem erősítettek meg az elmúlt három évben. Ezzel a kormány több mint másfélmillió, a Tisza partján élő ember életét és vagyonát veszélyeztette” – fogalmaz Manninger. A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy “a Tisza mellett élők biztonsága érdekében haladéktalanul lásson hozzá a gátak, töltések építéséhez, megerősítéséhez”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik