Élet-Stílus

Szélerőmű nagyhatalom lehet Magyarország

A régióban folyamatosan növekvő kereslet miatt valószínűleg Magyarországon építi fel első kelet-közép-európai gyártóbázisát a világ legnagyobb szélerőműgyártója, a Vestas Holding AG – írja a Napi Gazdaság.

Várhatóan Magyarországon építi fel Kelet-Közép-Európa első szélerőműgyárát az iparágban 32 százalékos piaci részesedéssel rendelkező dán Vestas Holding AG. Az információt Csákány Miklós, a szombathelyi székhelyű Precíz Építőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója erősítette meg a Napi Gazdaságnak. Az ezzel kapcsolatos tárgyalások – több hazai cég bevonásával – már elkezdődtek. A világ legnagyobb szélerőműgyártója, illetve annak a térséggel foglalkozó németországi leányvállalata, a Vestas GmbH elsősorban a nagy költséggel és körülményesen szállítható széltornyokat (oszlopokat) gyártaná Magyarországon. Nem kizárt, hogy az ügyben még az idén végleges döntés születik.


Csákány szerint a várhatóan többmilliárdos beruházás előkészítése azt követően gyorsult fel, hogy lendületbe jött a közép-európai, illetve a hazai szélerőműipar. Felgyorsultak az engedélyeztetési eljárások, javult a műszaki előkészítés színvonala, s nem utolsósorban immár nincs gond a finanszírozási hátérrel sem. A magyarországi szélerőműprogramok megvalósításához központi és uniós források mellett – egyre nagyobb mértékben – vállalkozói tőke is rendelkezésre áll.


A napilap szerint az idén 5, jövőre pedig várhatóan mintegy 50 kis szélerőségnél is folyamatosan áramot termelő, Vestas-technológiával felszerelt, főként 2 megawatt teljesítményű szélerőmű épül Magyarországon. Elsősorban a Kisalföldön, Győr-Moson-Sopron megyében építkeznek majd. A már előkészített beruházások értéke meghaladja a 30 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik