Élet-Stílus

Megtalálták a Naprendszer tizedik bolygóját

Amerikai csillagászok bejelentették, hogy felfedezték a Naprendszer tizedik bolygóját. A Neptunusz 1846-os regisztrálása óta ez a legnagyobb égitest a naprendszerünkben, amelyre a tudósok rábukkantak.

A szóban forgó égitestet 2003-ban figyelték meg először, de csak most vált nyilvánvalóvá, bizonyítottá a csillagászok szerint, hogy bolygóról van szó. A 2003 UB313-nek nevezett objektum maximum 3000 kilométeres átmérőjű, jégből és kőzetekből áll, és valamivel nagyobb, mint a Plútó.

Távolabbi, mint a Plútó

Távolsága több mint kétszerese a Plútóénak, vagyis nagyon messzire kering a Nap körül, valószínűleg ezért sikerült csak nagyon nehezen észrevenni és azonosítani ezt az egyébként is halvány égitestet. Sőt, a Nap körüli keringése egészen más szögű, mint a többi bolygóé, ez is nehezítette a megfigyelést.

Jelenleg a bolygó 97 Nap-Föld távolságnyira található, ez több mint kétszerese a Plútó Naphoz viszonyított középtávolságához. A 2003 UB313 felfedezői: Michael Brown (Caltech, Kaliforniai Műszaki Egyetem), Chad Trujillo (Gemini Obszervatórium, Hawaii) és David Rabinowitz (Yale Egyetem).

Két helyen észlelték

Az új bolygót a Palomar Obszervatórium Samuel Oschin teleszkópjával és a Mauna Keán lévő Gemini North teleszkóppal észlelték először. Chad Trujillo mindehhez hozzátette a BBC-nek nyilatkozva: a Gemini Obszervatórium megfigyelései különösen érdekesek, mert ezeken a 2003 UB313 felszínének részletei is kivehetők, és ezek a felszíni viszonyok hasonlítanak a Plútóéhoz.

Az égitestet 2003. október 21-én figyelték meg először, de ekkor még úgy tűnt, hogy nem mozog az égen. Csak amikor 15 hónappal később, 2005 január 8-án is megfigyelték, akkor észlelték a mozgását. A 2003 UB313 felfedezése egyébként nem sokkal követte a 2003 EL61-es kódjelű égitest észlelését, ez utóbbi a Plútónál kisebb objektum – egyelőre csak ennyi bizonyos róla.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik