Élet-Stílus

Felelős lehet Kína a madárinfluenzás halálesetekért

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felvilágosítást kér Kínától, amiért az a hírek szerint az embereknél használatos vírusellenes gyógyszert vetett be a madárinfluenza hatásának ellensúlyozására, és ezzel elősegítette a halálos H5N1 vírusváltozat elterjedését.

A WHO szóvivője nem erősítette meg a The Washington Post értesülését, viszont közölte: a kérdést meg kell vitatni, hiszen aggodalomra ad okot, ha az abban foglaltak igaznak bizonyulnak. Az amerikai lap szombati számában közölte, hogy a kilencvenes években a kínai gazdálkodókat arra ösztönözték, hogy használják az amantadine nevű gyógyszert a madárinfluenza -fertőzés kialakulásának elkerülése érdekében. Ez az eljárás azonban a kutatók szerint a rezisztens H5N1-es vírusváltozat kialakulásához vezethet.

A kínai egészségügyi és mezőgazdasági minisztérium hétfőn még nem fűzött kommentárt a The Washington Post kutatói véleményekre alapuló megállapításához. Egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy olyan madárinfluenza vírus mutációk alakulhattak ki, amelyek az embereket is megfertőzhetik, és emberről emberre is terjednek. Thaiföldön és Vietnamban és Kambodzsában is kimutattak ilyen mutációt, amely mintegy 50 áldozatot követelt a fertőzés tavalyi kirobbanása óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik