Élet-Stílus

Elképesztően erős árammal kísérleteznek az atomkutatók

Az amerikai Nevada állam tesztbázisán olyan erős áramot állítottak elő, ami a világon meglévő összes elektromos áram erősségének négyszeresét teszi ki.

A normális viszonyoknál milliószor nagyobb nyomásnál a nukleáris fegyverek jobb megértését szolgáló kísérleteket végeztek az USA kutatói. A kísérletet az Atlas Pulsed Power Facility (Atlas Áramimpulzus Berendezés) tette lehetővé, itt végezték el a vizsgálatokat az új-mexikói Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium (az USA egyik legfontosabb nukleáris fegyverkutató bázisáról van szó) szakemberei. A kísérletekben részt vettek a nevadai tesztbázis tudósai, valamint az állami megrendelésre a létesítményt létrehozó Bechtel cég munkatársai is.

Amíg a 650 tonnás Atlas áramimpulzus-generátor működött, a másodperc pár milliomod részéig olyan áramot hozott létre, amelynek az erőssége 19 millió amper volt. Az áram egy tonhalas konzerv méretű alumínium henger peremén, illetve belső felületén indukálódott.

Az Atlas tulajdonképpen egy olyan hatalmas áramfejlesztő, amely megsokszorozza az áram erősségét, minthogy a benne lassan és fokozatosan felgyülemlett energiát rendkívül rövid idő alatt bocsátja ki.

A berendezést az amerikai Energiaügyi Minisztérium megbízásából építették meg. Az Atlasszal az amerikai nukleáris fegyverek bevethetőségét vizsgálják felül, elkerülve így, hogy földalatti atomrobbantásokat kellene végrehajtani. Az Atlast eredetileg Los Alamosban építették meg, és 2001-ben már sikeres kísérleteket hajtottak végre vele Új-Mexikóban. Ezt telepítették át Nevadába, Las Vegastól északra, s most ezért volt ismét a tudományos hírek élén a berendezés működéséről szóló közlemény.

Az Atlas egyébként az implózió, vagyis az atombombákban a láncreakciót előidéző előzetes robbantás tesztelésére alkalmas. Az atombombák működéséhez ugyanis a kritikus tömeg előállítására van szükség. A kritikus tömeg összenyomásához robbanás kell, ezután indul be a láncreakció és robban fel maga az atomtöltet.

A most elkészült berendezés nem az első áramimpulzus-generátor, amelyet atombombák tesztelésére alkalmaznak. Elődje a Pegasus II kódnevű készülék volt, amely Los Alamosban működött. Az Atlas a tárgyakat akár a földi gravitációs mező legyőzéséhez is elegendő nagyságú sebességre gyorsítja fel, vagyis az ezzel az impulzussal meglökött tárgyak sebessége elérheti a 35 ezer kilométert óránként. (Ez tízszer nagyobb sebesség a puskagolyókénál.)

Az Atlas olyan nyomásviszonyokat képes előállítani, mint amilyenek a Föld középpontjában uralkodnak, vagyis a légköri nyomás milliószorosát is elérhetik vele. Az áramsokszorozó ötlete 1993-ban merült fel, az építkezés 1995-ben kezdődött és 2000-ben fejeződött be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik