Élet-Stílus

Önálló környezetvédelmi operatív program 2007-től

A második Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT II.) elképzeléseik szerint önálló környezetvédelmi operatív programot tartalmaz majd - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter – tudtuk meg az MTI-től.

A miniszter utalt arra, hogy a környezetügyi fejlesztésekre fordítható források ugrásszerű emelkedése miatt indokolt a külön operatív program indítása. A 2007-2013-ig szóló európai uniós költségvetési periódusban Magyarország közösségi támogatással évente várhatóan 300 milliárd forintot fordíthat zöld beruházásokra – közölte Persányi Miklós. Összehasonlításként említette, hogy 2004-től három év alatt jut uniós segítséggel összesen 365 milliárd forint környezetvédelmi fejlesztésekre.

A 2004-2006-ra érvényes első NFT öt operatív programot tartalmaz, amelyből a zöld fejlesztéseket a környezetvédelmi és infrastruktúra operatív program szolgálja. A miniszter elmondta, hogy 2007-től a tervek szerint 20 környezetvédelmi projekt indul, amelyek összértéke 550-600 milliárd forintot tesz ki.

Persányi Miklós példaként említette a dél-budai szennyvíztisztító felépítését, a Duna árvízvédelmének kiteljesítését és a Kis-Balaton vízszűrő képességének helyreállítását célzó munkák második ütemét. A 20 projekt előkészítésére 8,4 milliárd forintot költ a kormány – fűzte hozzá a miniszter.

A miniszter kifejtette, hogy a környezetvédelem egy évtizeden belül a gazdaság egyik motorjává válik egyrészt az EU- követelmények, másrészt a magyarországi kihívások miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik