Élet-Stílus

Újabb amerikai egyetemet hackeltek meg

A Dél-Kaliforniai Egyetem informatikai rendszerének feltörésével akár 270 ezer felvételiző adataihoz is hozzájuthattak az ismeretlen elkövetők.

Az incidens még múlt hónapban történt, ám az egyetem vezetősége csak most hozta nyilvánosságra a történteket. A megszerzett adatok között a felvételizők nevei mellett társadalombiztosítási azonosítószámok és egyéb személyes információk is szerepeltek, közölte Katharine Harrington, az intézmény dékánja.

Harrington nem kívánt további részleteket elárulni, így nem lehet tudni, hogy pontosan hány embert is érint a hackertámadás – az mindenesetre bizonyos, hogy az adatbázisban 270 ezer bejegyzés található. A dékánasszony szerint a támadók nem fértek hozzá az összes adathoz, csupán véletlenszerűen érhettek el egyes rekordokat. “Meglehetősen biztosak vagyunk benne, hogy nem töltöttek le minden adatot.”

A Dél-Kaliforniai Egyetem június 20-án értesült az informatikai rendszere ellen intézett támadásról, mikor egy újságírótól bizalmas tippet kaptak. Azóta már leállították az érintett webszervert, és értesítették az adatbázisban szereplő embereket.

Erre egyébként egy két évvel korábban hozott törvény kötelezi is az egyetemet, mely kimondja, hogy adatlopás esetén tudatni kell az érintettekkel az információszivárgás tényét. Az online bűnesetek számának növekedése miatt az USA többi államában is tervezik hasonló törvények elfogadtatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik