Élet-Stílus

Génmódosított szupergyom

Megjelent az első génmódosított gyom Nagy-Britanniában – olvasható a keddi Daily Mail hasábjain. A vadmustár "kereszteződött" génmódosított olajos növényekkel, s átvette az utóbbiak mesterséges örökítő anyagát, így fokozottan ellenállóvá vált a gyomirtó szerekkel szemben.

Az ellenálló gyomfajta egyetlen év leforgása alatt jelent meg a területen – ennyi ideje folynak ugyanis a kísérletek a génmódosított növényekkel.

A Friends of the Earth (a Föld Barátai) nevű környezetvédelmi szervezet arra figyelmeztet, hogy amennyiben az agrárágazatban meghonosodnak a génmódosított olajos növények, megjelenhet a rendkívül ellenálló szupergyom, ez pedig végzetes következményekkel járhat mind a mezőgazdaságra, mind a környezetre.

Érdekesség, hogy éppen egy kormányzati vizsgálat eredményeire figyeltek fel a zöld szervezet képviselői: a német Bayer cég brit kormány által szponzorált kísérleti telephelyén.


A Bayer az egyetlen olyan biotechnológiával is foglalkozó óriáscég, amely korábban kérelmezte, hogy a kereskedelmi forgalom számára is értékesíthető génmódosított olajos magvakkal kísérletezhessen. Az ügy kapcsán azonban visszavonta kérelmét.


„Végre szembenézett a valósággal a német Bayer cég. Az emberek nem szeretik és nincs is szükségük génmódosított élelmiszerekre. A GM olajos mag katasztrofális hatással lenne a gazdák és a környezet állapotára is. A brit kormánynak többet kell tennie a fenntartható fejlődésért, az olyan termények előállításáért, amelyet az emberek szívesen fogyasztanak, és a GM technológiával egyszer és mindenkorra fel kell hagynia.” – nyilatkozta a környezetvédő szervezet egyik munkatársa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik