Élet-Stílus

Törmelékek szakadtak le a Discoveryről indítás után

A két kisebb darab egyikéről megállapították, hogy a 3,8 centiméteres cserép az a orrfutó berendezéséről vált le. A másik leszakadt rész száramazási helyét egyelőre nem tudták meghatározni egyértelműen, de a kilövés utáni videofelvételek alapján nem sértette meg a keringőegységet.

Az indítás után készített felvételeket alaposan kielemzik, hogy az amerikai űrkutatási hivatal mérnökei bizonyosak legyenek abban, hogy a Discoveryn nem keletkezett olyan mértékű sérülés, mint amilyen 2003. február 1-jén a visszatérő Columbia tragédiáját okozta.

A keddi indítást több mint száz kamerával követték. Az asztronauták , miután kikötnek a Nemzetközi Űrállomáson, többször tüzetesen átvizsgálják hajójukat mielőtt engedélyt kaphatnak a visszatérésre.

A Discovery űrrepülőgép közép-európai idő szerint tegnap délután indult útnak héttagú legénységgel a fedélzetén a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból a Nemzetközi Űrállomás felé. Két és fél év szünet után először emelkedett magasba ismét amerikai űrsikló. Az indulás előtt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közölte, hogy az űrsikló üzemanyagtartályának szintmérője kiállta a próbát; utóbbi rendellenessége miatt állították le az eredetileg július 13-ra tervezett start előtti visszaszámlálást. A NASA történetében ezzel 114. alkalommal bocsátottak fel űrsiklót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik