Élet-Stílus

Újabb szúnyoginvázió fenyeget

Sok a csapadék mostanában, kedvez az időjárás a szúnyogok szaporodásának. Pest megye vízparti városainak tisztiorvosai közül többen jelezték, hogy a vérszívókkal már nemcsak alkonyatkor, hanem napközben is lehet találkozni.

A szakemberek szerint újabb szúnyoginvázióra számíthatunk a napokban. Lakossági panasz egyelőre nem érkezett az ÁNTSZ dunakeszi, szentendrei, váci és ráckevei intézeteihez, a jelek szerint a nagyobb arányú rajzás az esős napok elmúltával várható. A szúnyogirtás megszervezése mindenütt a helyi önkormányzatok feladata, de a költségek meglehetősen nagyok. Érden például július közepén volt permetezés, de a Termál Szálló melletti Duna-parton már megint sok a vérszívó, különösen az esti órákban.

Az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetének helyettes tisztifőorvosa, dr. Szaplonczay Zsuzsanna arra hívja fel a figyelmet, hogy a szúnyogcsípés inkább kellemetlen, mint veszélyes. Nagyon fontos, hogy a csípés helyét – bármennyire viszket is – ne vakargassuk, hiszen akkor könnyen elfertőződhet, és abból már baj származhat. Számos jó patikaszer kapható szúnyog- és más rovarcsípésre, de házi használatra megteszi az enyhe ecetes vizes lemosás, vagy jeges borogatás is. Szükség esetén még a hűtőből előkapott mirelit zöldborsó is megfelelő.

Kellemetlen darazsak

A tisztifőorvos egy másik nyári veszélyre is figyelmeztet, különösen most, a gyümölcseltevések időszakában. Nem egy helyen szabad ég alatt kavargatják a lekvárt, főzik a cukros szirupot a befőtthöz. A munka egyre zavaróbb kísérői a mindenhol megjelenő darazsak, amelyek csípése viszont már komoly bajok okozója lehet, különösen akkor, ha allergiás folyamatot indít el. A legveszélyesebb a torok környékén történő csípés – főleg, ha szánkon belül csípett meg a darázs –, a keletkező duzzanat a légzést akadályozhatja, és kezeletlenül akár fulladást is okozhat. Jó, ha van a házi patikában kalcium pezsgőtabletta, elsősegélynek mindenképpen használjuk, de a legfontosabb, hogy a megcsípett személy mihamarabb kerüljön megfelelő orvosi ellátást nyújtó intézménybe, ahol a szükséges műszerek is rendelkezésre állnak.

Darázskolóniák mostanában számos helyen, eresz alatt, meglazult cserép mögött egyaránt előfordulhatnak, elpusztításukat bízzuk szakemberre, ne magunk hadakozzunk velük.
Kirándulók figyelmébe ajánlja az tisztifőorvos, hogy sátorozáskor jól nézzék meg a kiválasztott helyszínt, nehogy vadméh- vagy darázsfészek közelében táborozzanak le, vagy hangyabolyra terítsék le a pokrócot. A csípések ilyenkor bizony elronthatják egész nyaralásunkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik