Élet-Stílus

Új zsiliprendszer az Alsó-Szigetközben

admin
admin

2005. 07. 27. 08:38

332 millió forintból elkészült az Alsó-Szigetköz vízpótlását biztosító zsilip- és csatornarendszer - mondta Persányi Miklós szakminiszter a hétfői átadáson Ásványrárón - olvasható a Greenfo honlapján.

280 millió forintos állami támogatásból és 52 milliós európai uniós támogatásból épült meg a 3,8 kilométeres csatornaszakasz és a hozzá kapcsolódó vízügyi létesítmények, és történt meg a szükséges mederrekonstrukció. Az EU támogatás a Life projekt keretében valósult meg. A beruházás a régi dunai holtágak rehabilitációját teszi lehetővé, amely egyrészt a korábbi mentett oldali holtágak vízpótlását biztosítja, másrészt belvízelvezető szerepet is betölt: a dunai árvizek idején ezek a medrek gyűjtik össze és vezetik le a térséget sokszor veszélyeztető belvizeket.

A Felső-szigetközi mentett oldali rendszerből átvezetett víz oldja meg az Alsó-Szigetköz mentett oldali vízellátását. A beruházás hozzájárul a térség környezeti állapotának javításához – mondta a miniszter. A talajvizek és a mentett oldali csatornák kis vízszintjei csökkentek a Duna Alsó-szigetközi szakaszának medersüllyedése miatt. A vízállapotok romlását a folyó 1992-es egyoldalú elterelése felgyorsította.

Persányi Miklós újságírók előtt közölte: a térség számára a végleges megoldást a megállapodás jelentheti a szlovákokkal a Bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer ügyében. Hozzátette: a tárgyalások szakértői szinten rendszeresen zajlanak. Megítélése szerint a megoldás nem fog megszületni egyik napról a másikra, de előrelépés és közeledés az álláspontokban tapasztalható. A miniszter annak a véleményének adott hangot, hogy a hazai választási kampányoknak nem szabad beleavatkozniuk ebbe a folyamatba. “Nem szabad kitenni belpolitikai harcoknak azt, hogy végül milyen megegyezés születik” – mondta Persányi Miklós. Közölte: a továbbiakban az Alsó-Szigetköz hullámtéri vízpótlását is fejleszteni kell.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.