Élet-Stílus

Engedélyezték az abortusztablettát

Az egészségügyi miniszter elfogadta a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlását az abortusztabletta engedélyezésről, így kizárólag a gyártókon múlik, mikortól lehet alkalmazni a gyógyszeres terhességmegszakítást – tudta meg a Népszava.

A minisztérium elfogadta, hogy kórházi körülmények között
alkalmazzák a gyógyszeres terhesség megszakítást.

A szakmai kollégium javaslata szerint az abortusztabletta a terhesség 7-8. hetéig, kizárólag kórházi felügyelet mellett alkalmazható. Az eljárás a terhesség e korai szakaszában 98 százalékban sikeres, a fennmaradó esetekben azonban továbbra is szükség van a műtéti beavatkozásra.

Az abortusztablettának is vannak ugyanakkor veszélyei, mivel a spontán vetélést okozó gyógyszerek hatása egyénenként eltérő lehet: van akinél kisebb, másoknál erősebb vérzést okoz. Emiatt kiemelten fontos a kórházi felügyelet.

Ha valaki törzskönyvezteti a készítményeket az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél, akkor lehetővé válik az eljárás alkalmazása. Eddig azonban ezt senki nem kezdeményezte.

A terhességmegszakítás társadalombiztosítási (tb) támogatása független lesz attól, hogy gyógyszeresen vagy sebészi úton végzik. Ha egészségügyi okok indokolják az abortuszt, akkor a költségeket teljes mértékben a tb finanszírozza, ha a döntés önkéntes, akkor bizonyos összeget fizetni kell. Ennek pontos mértéke a gyógyszeres eljárás esetében azonban egyelőre nem ismert.


Jelenleg több mint húsz országban, köztük több európai államban is engedélyezett ezen gyógyszerek alkalmazása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik