Élet-Stílus

Olvasandók 3

24.hu
24.hu

2005. 07. 26. 15:31

A tranzakciós költségek kapcsán a legfontosabb kérdés: mit is foglal ez magában, illetve mitől függ egy-egy üzleti akció során a nagysága. A legismertebb szerződés-alapú megfogalmazása megfogalmazás O.E. Williamsoné. A legfontosabb probléma, amire az olvasás során választ kellene kapni, hogy hol húzódik az a határ, ahol a tranzakciós és a transzformációs (termelési) költségeket elhatárolhatjuk egymástól. Milyen költségek tartozhatnak a „szürke zónába"? Érdemes végiggondolni azt is, hogy az a magyarázat, amelyet Williamson az ilyen költségek nagyságát befolyásoló tényezőkről ad valóban teljeskörű-e, vagy vannak olyan tranzakciós költségek, amelyek nagyságára más tényezők is jelentős hatást gyakorolnak. (Érdemes, talán átismételni, a mikroökonómiában a Coase-tétel kapcsán tanultakat.)

O.E. Williamson: A tranzakciós költségek gazdaságtana:a szerződéses kapcsolatok szabályozása. Magyarul több helyen. Például: Harmathy A. – Sajó A. (szerk.): A jog gazdasági elemzése KJK, Budapest, 1984
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.