Élet-Stílus

Akciós hitel zöldberuházásoknak

A Sikeres Magyarországért hitelprogram környezetvédelmi célú beruházásainak kamattámogatását szolgáló pályázatot hirdetett meg a zöldtárca és a Magyar Fejlesztési Bank vezetője kedden a pénzügyminiszter jelenlétében. A kis- és középvállalkozások zöldcélú hitelfelvételének ösztönzésére a környezetvédelmi minisztérium 2007. végéig 800 millió forintot fordít. A kamattámogatás segítségével több tízmilliárd forint áramolhat a hazai környezetiparba az elkövetkezendő két évben - áll a környezetvédelmi tárca közleményében.

A környezetvédelem egy évtizeden belül a gazdaság egyik motorja lesz, hiszen a folyamatosan szigorodó előírások miatt 2015-ig mintegy kétezer milliárd forint zöldfejlesztésnek kell megvalósulnia Magyarországon. A beruházások minél gördülékenyebb lebonyolításához szeretne segítséget nyújtani a Sikeres Magyarországért hitelprogram és a most meghirdetett kamattámogatás.

A környezetvédelmi tárca által finanszírozott vissza nem térítendő kamattámogatást kis- és középvállalkozások kaphatják meg levegőtisztaság-védelmi, vízminőség-védelmi, zajvédelmi, hulladékgazdálkodással összefüggő és a megújuló energiaforrások felhasználását elősegítő beruházásaikhoz.

“A környezetvédelmi fejlesztéseknek nincs más alternatívája, mint a befektetés, ahol az idő nagy ellenség, minél később indulunk, annál többe kerül. Leegyszerűsítve a kérdést, eldöntendő: hosszú távon büntetésre vagy gyors fejlesztésre fizetnek a gazdaság szereplői. Az MFB az utóbbit ajánlja.” – mondta Erős János, az MFB Rt. vezérigazgatója a keddi sajtóbeszélgetésen

A hitelkamat mértéke a Sikeres Magyarországért programon belül jelenleg mintegy 6 százalék, a támogatás az EURIBOR feletti kamat 100 százalékáig terjedhet, azaz a vállalkozások igen kedvezményesen, 3-3,5 százalékos kamattal juthatnak forráshoz. A kamattámogatás 2007. végéig ítélhető meg.

A kamattámogatásra vonatkozó pályázatokat augusztus közepétől lehet benyújtani a zöldtárcához legkésőbb 2005. november 15-ig. Pályázónként legfeljebb 3 pályázatot lehet beadni, ezek együttes támogatási igénye nem haladhatja meg a 240 millió forintot.

A pályázati adatlap és a részletes tudnivalók augusztus közepétől tölthetők le a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Magyar Fejlesztési Bank honlapjáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik