Élet-Stílus

Zeneletöltés: egyre többen váltanak legálisra

Háromszorosára nőtt az első hat hónapban az előző év hasonló időszakához képest a legálisan, különböző internetes zeneáruházakból letöltött zenei fájlok száma világszinten, és elérte a 180 milliót a hanglemezkiadók nemzetközi szövetségének (IFPI) felmérése szerint.

Abban, hogy a fájlcserélő hálózatokról egyre többen váltanak át az olyan fizetős online zenei szolgáltatásokra, mint például az Apple webes zeneboltja, az iTunes, a legnagyobb szerepet talán a jogi eljárástól való félelem játssza – mutat rá a Világgazdaságban idézett tanulmány. Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) által 2003 szeptemberében illegális fájlcserélők ellen indított első per óta 12 országban több mint 14 ezer hasonló eljárás indult.

A folyamatban kulcsszerepet játszik az is, hogy az elmúlt egy évben ugrásszerűen megnőtt a legális zeneletöltési lehetőséget kínáló szolgáltatások száma, az IFPI honlapjáról például mintegy 300 ilyen jellegű weboldal érhető el. A piac fejlődését jól mutatja, hogy míg tavaly ilyenkor a világ zenei iparában érdekeltek bevételeinek még csak kevesebb mint két százaléka származott online forrásból, addig napjainkra ez az arány már elérte a hat százalékot. Hasonló tendencia jellemzi a magyar piacot is.

A legális online zenepiac fejlődése ellenére még komoly feladatok várnak a nemzetközi lemezipar szereplőire, hiszen ha csökkenő mértékben is, de tovább nőtt – éves szinten 3 százalékkal, 900 millióra – az illegális fájlcserélő hálózatokon keresztül letöltött zenei állományok száma az első fél évben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik