Élet-Stílus

Hatalmas influenzajárvány fenyegeti a világot

Az 1918. vagy az 1968. évihez hasonló méretű influenzajárvány fenyegeti a világot, az akár több tízmillió áldozatot követelő ragály bármelyik pillanatban kitörhet - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a hét végén.

“A történelem arra tanít, hogy egy ilyen járványt senki nem képes megállítani, a kérdés, mikor következik be legközelebb ” – fogalmazott Margaret Chan WHO-szóvivő, aki sürgette a kormányokat, lehetőség szerint készüljenek fel a pusztító kór terjedésére. A halálos madárinfluenza az egész emberiséget fenyegető járványt válthat ki, ha a vírus mutáció révén emberről emberre is képes lesz terjedni. A vírus – amely 2003-ban bukkant fel újra – 55 embert ölt meg Ázsiában. A H5N1 jelű madárinfluenza már több százezer madarat ölt meg, ami a szóvivő szerint a “természet figyelmeztetése”.

Chan szerint a vírus terjedésére utaló aggasztó jel, hogy az előző héten már Indonéziából is érkeztek hírek emberi áldozatokról, Szibériában pedig a házi szárnyasok között pusztított a vírus.

A madárinfluenza 1997-ben Hongkongban jelent meg. Onnan azóta nem jelentettek egy esetet sem, Kínában viszont idén május óta hatezer költöző madár pusztult el a kórban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik