Élet-Stílus

Jövő kedden indulhat a Discovery űrrepülőgép

A NASA amerikai űrügynökség július 26-án újból elindítja a Discovery űrrepülőgépet, amellyel a 2003-ban félbeszakított űrrepülő programot szeretné folytatni.

A már sokadszor elhalasztott kilövés aktuális indőpontjának július 26-át jelölte meg a NASA, miután július 13-án az utolsó pillanatban leállították a kilövés folyamatát.

A külső üzemanyagtartály mérőműszerének érzékelője az előző indításkor, július 13-án meghibásodott, ezért akkor leállították a visszaszámlálást. A hibát nem egész két és fél órával a kilövés előtt észlelték. A probléma pontos okát még mindig nem tudják, de a szakértők elektromágneses befolyásra, vagy földelési problémákra gyanakszanak. A hiba kijavítására egész seregnyi mérnököt vetett be a NASA.

Bill Parsons, az űrrepülőgép-program vezetője helyi idő szerint szerdán, a Cape Canaveral-i űrrepülőtéren jelentette be sajtótájékoztatón, hogy elhárították a külső üzemanyagtartály érzékelője meghibásodásának “valamennyi lehetséges okát”.

A Columbia 2003 februári katasztrófája óta most először indul űrrepülőgép a világűrbe. A tragédiában akkor a fedélzeten tartózkodó mind a hét asztronauta életét vesztette.

A Discovery előre láthatóan 12 napig lesz úton, legénysége ellenőrzi a Columbia katasztrófája után kifejlesztett biztonsági berendezéseket, és szállítmányt juttat el a Nemzetközi Űrállomásra. Az űrrepülőgépet a tervek szerint kedden helyi idő szerint 10:34 perckor lövik fel a floridai Kennedy Űrközpont repülőteréről fedélzetén hét űrhajóssal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik