Élet-Stílus

Elhunyt Hernádi Gyula Kossuth-díjas író

admin
admin

2005. 07. 21. 11:51

Életének 79. évében elhunyt Hernádi Gyula, a Kossuth- és József Attila-díjas írót szerdán késő este érte a halál.

Hernádi Gyula 1926. augusztus 23-án született Oroszváron, a mai Szlovákia területén.

Irodalmi pályáját 1955-ben költőként kezdte. Az 1960-as évektől Jancsó Miklós filmrendező állandó alkotótársa, szinte minden jelentős filmjének forgatókönyvírója volt. Az 1970-es évektől színdarabokat is írt. Mintegy negyven filmnovella, filmregény és forgatókönyv fűződik a nevéhez.

Forgatókönyvei alapján olyan filmek születtek, mint az Oldás és kötés, a Szegénylegények, a Csend és kiáltás, a Vörös rekviem, a Jézus Krisztus horoszkópja. Regényei közül ismert A péntek lépcsőin, a Sirokkó, Az erőd, a Borotvált tabló, a Hasfelmetsző Jack, a Drakula, a Frankenstein. 

Több elbeszéléskötete (Deszkakolostor, Hátamon fekve szaladgálok, Jézus Krisztus horoszkópja) jelent meg. Drámája a Királyi vadászat, a Szép magyar tragédia, a Lélekvándorlás, a Szörnyek évadja. Műveiben a külső történés, a hagyományos jellemrajz és pszichológia a háttérbe szorult, műfaja “a húsosan valóságos világtól” elvonatkoztató parabola. Írói világa később a fantasztikum irányába tágult.

1983-tól két évadon át a kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője volt. 1981-89 között a Magyar Írók Szövetségének választmányi tagjaként, 1991-től a Független Magyar Írók Szövetségének elnökeként tevékenykedett. 1991-ben a Boldogság Párt elnökévé választották. 1992 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja. 

Hernádi Gyula 1976-ban József Attila-díjban részesült, 1996-ban alternatív Kossuth-díjat, ugyanabban az évben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést kapott. 1999-ben állami Kossuth-díjjal tüntették ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.