Élet-Stílus

A Balaton tiszta, mint egy alpesi tó

Bőven van víz a Balatonban, a víz minősége pedig olyan mint a hatvanas évek végén – közölte Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.

A napokban elkészült jelentés a víz mennyiségére és minőségére vonatkozólag is kedvező adatokat tartalmaz. A Balaton vízállása jelenleg meghaladja a 90 centimétert, átlagos vízmélysége pedig megközelíti a 3,5 métert. (A „legaszályosabb” évben, 2003-ban több mint fél méterrel volt kisebb ez az érték.)

A tavalyi év fordulópontot jelentett a Balaton vízjárásának alakulásában, a csapadék és hozzáfolyás összege ugyanis meghaladta az elpárolgó víz mennyiségét, így a vízszint 2005-ben az előírt és kívánatos tartományban van. Beigazolódni látszik tehát az a szakértői feltételezés, miszerint szükségtelen a tó számottevő környezeti kockázattal járó mesterséges vízpótlása.

A Balaton Európa legtisztább édesvízi tava, amelyben jelentős szerepet játszik, hogy a jelenlegi kormányzati ciklusban mostanáig 22 kilométernyi szennyvíz főgyűjtő-csatorna és 9 szennyvízátemelő épült meg a tó körül. Befejeződött két szennyvíztisztító-telep fejlesztése is.

A ciklus hátralévő egy évében további 45 kilométernyi főgyűjtőt és 21 szennyvízátemelőt adnak át, valamint az idén befejeződik egy újabb szennyvíztisztító kivitelezése. A tó körüli szennyvíz főgyűjtő-hálózat kialakítása jövőre ér véget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik