Élet-Stílus

Nem kötelező “reklámozni” az üzemanyagárakat

Az autóklub szerint egyre több benzinkút nem írja ki a kutak melletti nagy táblákra az üzemanyagok árát, a két legnagyobb üzemanyag-forgalmazó szerint ez nem így van, a fogyasztóvédelem szerint pedig akkor sem sértenének szabályt, ha így tennének.

Ezzel összefüggésben Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke elmondta: az autóklub munkatársai is tapasztalták, hogy “eltűnnek” a benzinkutak mellől az üzemanyag árát jelző, messziről is jól látható táblák. Hozzátette: igaz, a kötelező fogyasztói tájékoztatás megvalósul, de arra, hogy mekkora távolságból kell az árnak láthatónak lennie, nincs jogi szabályozás.

Vélekedése szerint a drágábban forgalmazó benzinkutak “elhallgatják” a magas árakat, míg amelyek viszonylag alacsonyabb áron adják az üzemanyagokat, megtartják a táblákat. Megjegyezte: érdemes ahhoz a kúthoz menni, ahol kint vannak az árak.

Kántor Sándor, a Mol kommunikációs vezetője elmondta: a társaság nem változtatta meg eddigi gyakorlatát. A kutaknál nem változott semmi, az árakat ugyanúgy feltüntetik az üzemanyagtöltő állomások melletti nagy oszlopon mint eddig és a kútoszlopon is táblán tájékoztatják a vevőket az árakról.

A Shell Hungary illetékese közölte: a társaság a differenciált, V-power üzemanyagok 1999-es megjelenése óta promócióra, marketing és reklám célokra használja a kutak melletti jól látható, nagy oszlopokat. Az üzemanyagok árát a kútoszlopok mellett külön táblán közlik.

Baran Alexandra, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület jogi szakértője ezzel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: a táblákra vonatkozó külön szabályozás nincs, de megnehezíti a fogyasztó szabad választáshoz való jogának gyakorlását az, ha a benzinkutak nem jelzik a kút melletti nagy oszlopokon az üzemanyagok árát. Ugyanakkor elismerte: ha a benzinkutaknál közlik az árakat a fogyasztókkal a kútoszlopokon lévő táblákon, az megfelelő tájékoztatásnak minősül, mivel az autós még a tankolás előtt értesül az üzemanyag áráról.

Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főosztályvezetője közölte: nem sértenek jogszabályt azoknál a benzinkutaknál, ahol a benzin árát az eddigi szokásoktól eltérően nem jelzik a messziről is jól látható táblákon.

Kathi hozzátette: a fogyasztók tájékoztatása szempontjából kedvezőtlen az árfeltüntetés módjának megváltoztatása. Ezért elképzelhetőnek tartotta, hogy a felügyelőség megvizsgálja a benzinkutak működését. Ilyen átfogó ellenőrzésük az utóbbi időben nem volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik