Élet-Stílus

Újabb pompeii kincseket mutattak be Rómában

Szépen díszített kupák és ezüst tálak – amelyek az ókori Róma Birodalom fennállása idején elpusztult Pompeii-ből származnak – jelenleg Rómában tekinthetők meg, de később Nápolyba kerülnek.

Pompeii még manapság is tartogat meglepetéseket a régészeknek. A legújabb leletek között a legérdekesebbek a mindennapokban használt tárgyak, eszközök.

A most először látható étkészlet kétezer évig pihent a vulkáni hamu alatt, majd 2000-ben találták meg és öt évig tartott a megtisztítása.

Öt évvel ezelőtt a régészek egy fűzfakosarat találtak az egykori római város, Pompeii termálfürdőjében. Ez a fürdő a városhoz közel feküdt, a területén talált kosár pedig ezüstneműt tartalmazott. Minderről Pompeii régészeti hivatalának vezetője, Pietro Giovanni Guzzo számolt be a nagyközönségnek.

Öt évig tartott a tisztogatás

A leletek megtisztítása ezután öt évig tartott, és várhatóan 2006-tól ki is állítják az ezüst étkészletet, amelyet a kosárban találtak. A bemutatóra azért kellett fél évtizedet várni, mert a Vezúv kitörése után a láva, illetve a vulkáni hamu hatalmas területeket temetett be, így a kosár tartalmának megtisztítása nagyon hosszú ideig tartott.

Pompeii romjai között

A Vezúv kitörésére Kr. u. 79-ben került sor. A tudósok a termálfürdőben felfedezett kosarat előbb röntgenvizsgálat alá vetették, majd amikor kiderült, hogy tényleg ezüst van benne, alapos munkával „kibontogatták” a kosarat. Kicsit hátborzongató ugyan: de a Vezúv kitörése az emberéleteket elpusztította, de az anyagi javakat konzerválta, ezért ismerhetjük viszonylag jól a korabeli rómaiak életvitelét, minthogy Pompeii-ben szinte „érintetlenül maradtak meg a rómaiak emlékei.

A tulajdonosok túlélték a Vezúv kitörését?

A húszdarabos ezüst étkészlet gazdái egyébként a régészek szerint nem feltétlenül vesztették életüket a vulkánkitöréskor. Inkább elmenekültek, és csak tárgyaikat, értékeiket hagyták maguk után – magyarázta az újságíróknak Guzzo.

A most, Rómában bemutatott ezüstnemű később Nápolyban kerül végső elhelyezésre. A dél-olasz nagyváros régészeti múzeumában kap majd minden bizonnyal méltó helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik