Élet-Stílus

200 milliót kaptak az art mozik

20 art mozi összesen 200 millió forintot fordíthat fejlesztésre a kulturális minisztérium pályázatának köszönhetően. A 16 vidéki 170 millió, a 4 fővárosi mozi pedig 30 milliós támogatáson osztozik.

A pályázat kiírásával az volt a cél, hogy a moziüzemeltetők kulturált körülményeket teremtve országszerte növelhessék a nézőszámot a magyar és európai, illetve egyéb “ART” besorolású filmek vetítésein.

Támogatást lehetett igényelni moziterem műszaki és kényelmi feltételeinek fejlesztésére (kényelmes székek, jó minőségű és megfelelő méretű vászon, minőségi audiovizuális technika, minőségi fűtő- és légkondicionáló berendezés), számítógépes jegykiadó rendszerének és internetes kapcsolatának kialakítására, a mozi belsőépítészeti átalakítására és többletszolgáltatások bevezetésére (büfé, kávézó, videotéka, DVD-kölcsönző).

Néhány kivételtől eltekintve a fővárosi mozik többnyire a már meglévő szolgáltatások kiegészítésére, míg a többiek inkább alapfokú fejlesztésre vagy nagyobb átépítésre szánják az akár többmilliós támogatásokat.


200 milliót kaptak az art mozik 1

A kecskeméti Otthon mozi

A pályázó önkormányzatoknak 25 százalék saját forrást kell biztosítaniuk, a tárca pedig a beruházás összegének 75 száazlékátát teszi ehhez hozzá. Az idei pályázatra egyébként 28 pályamű érkezett és költségigényük elérte a 468 millió forintot.

A 2003-ban meghirdetett 1,5 milliárdos program keretében eddig 2003-ban 500 millió forintot, 2004-ben 175 millió forintot, majd idén 200 millió forintos fejlesztési támogatást kaptak a magyarországi art-mozik. (Hazánkban art mozinak tekinthető az a mozi,- amely legfontosabb kritériumként – vállalja, hogy a hét minden napján műsorán tart legalább egy art film kategóriába sorolt filmet). A minősítést a Nemzeti Filmiroda ajánlásával lehet elnyerni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik