Élet-Stílus

Világörökség lett a mostari híd

Az ENSZ Világörökség Bizottsága 17 kulturális helyszínt hagyott jóvá, így a világörökség védelme alá helyezték a bosznia-hercegovinai Mostarban újjáépített hidat, továbbá féltucatnyi bibliai várost vagy annak maradványait Izraelben és a kínai negyedet Makaóban.

A Világörökség Helyszínei közé került az elmúlt hét végén, az ENSZ, pontosabban az UNESCO Világörökség Bizottsága által jóváhagyott 17 helyszín. Az erről szóló döntést a bizottság durbani (Dél-Afrika) 29. ülésén hozta meg.

Mostar, a jelkép

A legismertebb műemlékek egyike egész Európában a mostari híd. Ennek az építménynek a lerombolása a
Világörökség lett a mostari híd 1

Az új híd, amely építésében magyarok is részt vettek

délszláv háború egyik jelképe volt, csakúgy, mint ahogyan az újjáépítés a fegyveres konfliktus – tartósan is remélhető – lezárását. A kőhíd, amely az Öreg-híd nevet viseli (Stari Most) több évszázadot élt túl, két világháborús konfliktust vészelt át, míg a horvátok 1993-ban le nem rombolták. Mostanra nemcsak a híd, hanem számos környező lakóház is újjáépült Mostarban.

Bibliai városok


Izraelben számos halom, úgynevezett tell található, amely kultúrrétegekben őrizte meg az elmúlt évszázadok, évezredek történetét. A 200 itteni tell közül most három került a világörökség listájára. Ilyen besorolást kapott a Bibliából ismert
Világörökség lett a mostari híd 2

Megiddo elképzelt rekonstrukciója

Megiddo (a város melletti ókori csatából ered az Armageddon szó), Hazor és Be’er Sheva, amelyek szintén szerepelnek a Szentírásban.

Az ókori tömjénút mentén fekvő négy további izraeli város (illetve azok romjai) szintén felkerültek a listára: Haluza, Mamshit, Avdat és Shivta közül az utóbbi kettőt a magyar térképeken Horvot Shivta és Horvot Avedat néven találhatjuk meg a Negev-sivatagban.

Az UNESCO Világörökség Bizottsága az 1972-es ENSZ-konvenció alapján a legújabb döntésekkel együtt immár 812 helyszínt helyezett védelem alá. A 17 kulturális érték mellett korábban már hét természeti kincs is ilyen besorolást kapott az elmúlt héten. A teljes listán így 628 kulturális, 160 természeti és 24 „vegyes” érték található. Összesen 137 országban található Világörökség Helyszín.


Világörökség lett a mostari híd 3

A híres kikötő is védett lett

A híres Makaó

Szintén a múlt heti döntések közé tartozik Makaó, vagyis Macau vagy Aomen kínai történeti negyedének felvétele a védettségi listára. Makaó a XVI. századtól portugál kikötővárosként működött, nemrégiben, 1999-ben került vissza Kína fennhatósága alá.

Afrika csak egy újabb helyszínnel gazdagodott

Afrikából csak az Osun Szent Liget került fel a listára. Ez a dél-nigériai Osogbo város melletti hely a joruba termékenységi istennő, Osun lakhelyének számít. Itt számos szentély, szobor és más műemlék található. Talán ez az utolsó, máig fennmaradt szent hely, amelyet a joruba kultúra tisztelt – írják a kommentárok.

Szintén felkerült a listára a franciaországi Le Havre kikötője, amelyet Auguste Perret épített újjá a második világháborús bombázások után. Védelem alá helyezték a kubai koloniális stílusú várost, Cienfuegost, továbbá egy iráni települést, Soltaniyeh-t (más neveken: Saeidiyeh vagy Szajeidije), annak 14. századi mauzóleumával együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik