Élet-Stílus

Piaggio Typhoon X – a mindenevő

Egy kedvező árú, robusztus külsejű robogót nyúztunk nemrég. A Piaggio Typhoon ballonos gumija nem csak a városi forgalomban, de földúton is jól érzi magát.












Piaggio Typhoon X – a mindenevő 1


Piaggio Typhoon X – a mindenevő 2

Piaggio Typhoon X – a mindenevő 3
Piaggio Typhoon X – a mindenevő 4

A Typhoon név bizonyára sok robogózónak ismerősen cseng, mivel már a kilencvenes évek óta jelen van a piacon és minimális változtatásokkal hozza a tőle elvárt teljesítményt. Ez számokban mérve 5,3 lóerő, ami az erősebb robogók közé pozícionálja a Piaggio kedvező áru kétkerekűjét.

75 kilogrammos tömegével a gép a könnyebbek közé tartozik, így összesítésben fürge városi közlekedési eszköznek bizonyult. Külsőre nem tartozik a legdivatosabbak közé, a design talán már kissé divatjamúlt. Ami azonban a Typhoont első pillantásra megkülönbözteti hagyományos társaitól, az a szokásosnál magasabb, ballonos gumiabroncs. Ezzel nő egy picit a hasmagasság, ami magával vonzza azt is, hogy nem ez lesz a sportos robogóra hajtók kedvence. Ezenkívül viszont szinte bármilyen célra megfelel.

Kanyarban még ezzel a gumival is stabil marad, normál tempónál egyáltalán nem tűnnek fel a magas oldalfalú gumi negatív tulajdonságai. 191 centivel és 85 kilogrammos “teherrel” is könnyen felveszi a városi ritmust, a 60-at simán, a 70-et kicsit nehezebben, de bőven eléri. A lábtér elég, a kormány vagy a kulcs pedig teljesen kifordított kormánynál se ér a térdhez.













Piaggio Typhoon X – a mindenevő 1


Piaggio Typhoon X – a mindenevő 2

Piaggio Typhoon X – a mindenevő 3
Piaggio Typhoon X – a mindenevő 4

Már városi forgalomban is érezhető, hogy a hagyományos robogókkal szemben egy kátyú vagy úthiba, esetleg egy vasúti kereszteződés meg sem kottyan neki, a gumi jótékonyan segédkezik az egyenetlenségek elnyelésében. Ugyan a Typhoon nem krosszmotor vagy enduro, de gumija és hasmagassága tökéletesen alkalmassá teszik arra, hogy akár hepe-hupás földúton is elközlekedjünk vele. A gumik meglepően jó tapadást találnak a homokos talajon is, talán ilyen körülmények között képes a legnagyobb örömet nyújtani a Typhoon.

A motorra egyébként nem jellemző a magas fordulatszámon pörgő, visító motorhang, visszafogott motorzaj mellett nyújtja azt, amire kitalálták. Elöl szép Brembo tárcsafék, hátul dobfék dolgozik és könnyedén lassítja a filigrán termetű Piaggiot. A fékkarok talán egy picivel lehetnének puhábbak, hogy a lányoknak se legyen kényelmetlen, de ez is inkább csak megszokás kérdése.

Mindent összevetve a Typhoon tökéletes választás lehet azoknak, akik egy olcsó de sokszínű robogót szeretnének vásárolni maguknak vagy csemetéiknek. A telken, a belvárosban, vagy a közértig ugyanolyan jól használható, a ballonos abroncsok egyértelműen több előnyt rejtenek, mint hátrányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik