Élet-Stílus

Élettudományi Hálózatot hozott létre a SAS

admin
admin

2005. 07. 19. 13:13

Kevés olyan iparág létezik, amiben több pénzt fektetnének egyetlen termék bevezetésébe, mint az egészségügyben. A piacot egyre szigorúbb törvények szabályozzák, a nemzetközi vállalatok versenye hihetetlenül kiéleződött, a páciensek pedig joggal várják el, hogy a legújabb felfedezések széles körben hozzáférhetők legyenek és a korszerű gyógyítási eljárásokat azonnal alkalmazzák.

Az egészségügy működtetésében és fejlesztésében kritikus tényező a nagy tömegben keletkező adatok hatékony kezelése, összefüggéseikből hasznos információk előállítása. Ezt informatikai támogatás nélkül ma már lehetetlen megvalósítani.

Az egészségügyi szolgáltatók és a gyógyászati termékeket előállító cégek ugyanakkor szédítő méretű választékkal találkoznak, amikor adatgyűjtő, adatkezelő, adatintegráló és adatelemző rendszereket keresnek. A következő probléma akkor merül fel, ha bevezették a kívánt funkciókat megvalósító legkiemelkedőbb megoldást. Ekkor gyakran megtorpan az informatikai rendszer fejlesztése, mivel az egyes elszigetelt megoldások ritkán használnak közös adatbázis-formátumokat vagy integrációs pontokat, és végeredményben nem tudják optimálisan használni és megosztani az adatokat a szervezeten belül. Az egyedi megoldások integrálása viszont rengeteg értékes időt és erőforrást emészt fel, amit akár új, eredményesebb terápiák kidolgozásába is fektethetnének.

E probléma kiküszöbölésére hozta létre a SAS az Élettudományi Hálózatot (Life Sciences Network), melynek a biotechnológiai értékláncot támogató technológiagyártók, kutatószervezetek és egészségügyi szolgáltatók a tagjai. Az Élettudományi Hálózat fejlesztőinek célja, hogy felgyorsítsák és hatékonyabbá tegyék a gyógyszerészeti, biotechnológiai és gyógyászati eszközökkel kapcsolatos kutatási adatok egyesítését, kezelését és elemzését. A gyártók így gyorsabban kaphatnak engedélyt termékeikre, és azokat hosszabb ideig tarthatják a piacon.

Az Élettudományi Hálózat műszaki és szakterületi kiválóságuk, egységes „nyelvük” és használati értékük alapján kiválasztott vállalati és kiszervezett megoldások folyamatosan bővülő körét fogja össze. Ezek összehangolt informatikai rendszert alkotnak, melynek magja a SAS Drug Development szoftver. Az egyetlen központi megoldás köré integrált szoftverek drasztikusan csökkentik a különálló technológiák bevezetésével járó kockázatot, a telepítés idejét és az anyagi ráfordítás mértékét.

„A gyógyászati kutatóknak, statisztikusoknak és más kulcsfontosságú munkatársaknak a gyors döntéshozatal érdekében bármikor hozzá kell tudni férniük az információkhoz. A SAS erre kínál a törvényi előírásoknak megfelelő megoldást: lehetővé teszi az elektronikus betegadatok biztonságos átvitelét, megtekintését, elemzését, jegyzőkönyvezését, kezelését és benyújtását” – mondta dr. Ron Fitzmartin, a Daiichi Medical Research alelnöke.

Az Élettudományi Hálózat a modern technológiák széles körét fogja támogatni, többek között az elektronikus adatgyűjtést, elektronikus betegnaplókat, interaktív beszédvezérelt rendszereket, biztonsági és gyógyászati kódolást, elektronikus termékbenyújtást, jóváhagyás utáni vizsgálatokat, valamint nyilvántartásokat. Kezdetben az Élettudományi Hálózat észak-amerikai ügyfeleket szolgál ki, jelenleg a következő szolgáltatásokkal:

• A klinikai vizsgálatok napi tervezését és eredményeinek feldolgozását egy hatékony adatintegráló és adatelemző rendszer segíti, melyet nem technikai felhasználók egyszerűen és gyorsan, egyetlen intuitív kezelőfelület segítségével alkalmazhatnak (fejlesztő: Constella Group, Constella Clinical Informatics)

• A klinikai kutatások eredményei a kutatások helyszínéről a vizsgálatokat támogató vállalatokhoz elektronikus adatgyűjtő szoftverek segítségével a hagyományos kézi eljárásoknál gyorsabban és hatékonyabban juttathatók el (fejlesztő: DATATRAK)

• A teljes klinikai vizsgálati folyamatot integrált e-klinikai szoftverek – elektronikus adatgyűjtés, elektronikus betegnapló, interaktív beszédvezérelt rendszer – támogatják az adatok gyűjtésétől és tisztításától az integrálásáig és a prezentálásáig (fejlesztő: etrials Worldwide, Inc.).

Bármely vállalat, méretétől függetlenül, sikeresen alkalmazhatja az Élettudományi Hálózat integrált szoftvereit és szolgáltatásait. Az informatikai infrastruktúrával és tapasztalt informatikai szakemberekkel nem rendelkező kis- és közepes méretű biotechnológiai és farmakológiai szervezetek anyagi erőforrásai is korlátozottak, ők az IT-feladatok kiszervezésével teljes egészében megtakaríthatják a hardver- és a munkaerőköltségeket. A közepes és nagyvállalatok pedig pillanatok alatt elindíthatják új projektjeiket az Élettudományi Hálózat már rendelkezésre álló, egységesített technológiáival.

Az Élettudományi Hálózat központi eleme a SAS Intelligence Platformra épülő SAS Drug Development szoftver, amely hatalmas mennyiségű, különböző forrásból származó adatot képes kezelni és elemezni, feltárja a kutatási eredmények rejtett összefüggéseit, és akadálymentessé teszi a tudás megosztását a fejlesztésben részt vevő szervezetek között. A csúcstechnológia lehetővé teszi, hogy az új gyógyászati termékeket a lehető legkörültekintőbben alkossák meg, az egészségügyi intézmények pedig hatékonyabban kezelhessék a betegeket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.