Élet-Stílus

1500 dolgozóval többnek mond fel az IBM

Míg korábban a cég 13 ezres leépítésről beszélt, a cég pénzügyi igazgatója már azt jelentette be, hogy 14 500 főtől vállnak meg. A cég eközben a vártnál jobb negyedévi eredményről számolt be.

Az IBM széleskörű átalakítási programja részeként 14 500 munkahelyet szüntet meg, és ebből 70 százalék az európai munkahelyeket érinti – közölte Mark Loughridge, az IBM pénzügyi igazgatója. Az óriásvállalat már májusban bejelentette, hogy összesen mintegy 13 ezer állást fognak felszámolni, döntően európai munkahelyeket, és az átalakítás a 180 ezer alkalmazottat foglalkoztató szolgáltatói részlegeket érinti. Júniustól kezdve július közepéig az IBM eddig 8 ezer alkalmazottjának mondott fel.


Az IBM magyarországi képviseleténél elmondták, hogy a leépítés Magyarországot nem érinti. Sőt, a valójában már korábban megkezdett, most felgyorsított átalakítás keretében idén márciusban Budapesten bejelentették, hogy a cég 700 új munkahelyet teremt és 6,5 milliárd forintot ruház be. A magyar szakemberek pénzügyi, beszerzési, ügyfélszolgálati tevékenységet végeznek majd.

Jobb eredmény

Mindeközben a világ legnagyobb számítógépgyártója a vártnál jobb negyedéves eredményről számolt be. Az IBM második negyedévi adózott eredménye 1,83 milliárd dollár, részvényenként 1,14 dollár lett az egy évvel korábbi 1,74 milliárd dollár, részvényenként 1,03 dollár után. A szakértők továbbra 10 centtel alacsonyabb eredményt vártak.


A világ legnagyobb számítógép gyártójánál az egyszeri tételek nélküli részvényarányos eredmény 1,12 dollár volt, ami felülmúlta a szakértők által várt 1,03 dollárt. A cég második negyedévi bevétel 4 százalékkal 22,3 milliárd dollárra bővült, meghaladva az elemzők véleményének az átlagában szerepelt 21,92 milliárd dollárt.


A rendes kereskedési időben az IBM árfolyama 57 cent veszteséggel 81,81 dolláron zárt. Az adatismertetés után a tőzsdeidőn túli kereskedésben 2,63 dollárral 84,44 dollárra drágult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik