Élet-Stílus

Miért tesz a jégkrém boldoggá?

A jégkrémkutatás és -innováció az egyre többet foglalkozik az egészségesség és a vitalitás kérdésével. A kutatók az egészséges édesség kifejlesztésén dolgoznak.

A kutatás egyik célja, hogy olyan jégkrémeket fejlesszenek ki, amelyek elősegítik immunrendszerünk, emésztésünk és szívünk egészségi állapotának javítását.

Az korábban is nyilvánvaló volt, hogy a fagyasztás megőrzi a friss gyümölcsök és zöldségek hasznos tápanyagait. A vizsgálatoknak most az a célja, hogy kiderüljön, a legjobb tulajdonságaikat megőrizve miképpen építhetők be a jégkrémbe a szupergyümölcsök összetevői, amelyek természetes formában nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi sókat.

A kutatás során összehasonlították a jégkrémet és néhány egyéb élelmiszert a bennük megtalálható négy kulcsfontosságú tápanyag mennyisége alapján. Az eredmény bizonyára sokak számára meglepő: a legtöbb jégkrém egyetlen adagja kevesebb zsírt tartalmaz, mint például egy szelet túrótorta, egy szelet almás pite, vagy egy kifli. A szakemberek azonban nem elégedtek meg ezzel az eredménnyel, hanem a zsír- és a cukortartalom csökkentésére irányuló törekvés részeként sorra jelentették meg a piacon a light jégkrémeket.

A kutatások mára egyértelműen bebizonyították, hogy a jégkrém két legfontosabb összetevőjének, a tejnek és a gyümölcsnek köszönhetően jól beilleszthető az egészséges étrendbe, mivel mindkettő tartalmaz fontos tápanyagokat. A gyümölcsben olyan összetevők vannak, amelyek ellenállóbbá teszik az immunrendszert és a szívet, javítják az emésztést.

A tervek szerint a jövő jégkrémének D-vitamin-szintje is magasabb lesz, mint a jelenlegi jégkrémeké. A D-vitamin ugyanis elősegíti – leginkább – a tejjel a szervezetbe jutó kalcium felszívódását.

Boldoggá tesz-e valóban a hűvös édesség?

Azt eddig is tudtuk, hogy egy jégkrém elfogyasztása egyike az élet örömeinek – élvezet enni, és olyan pozitív emlékeket idéz fel bennünk, mint a gyermekkor, a nyaralások, a napsütés, vagy éppen a szórakozás. Egy felmérés szerint az európai emberek többsége azt állítja, hogy jégkrémet élvezet enni (71%), és háromból majdnem kettő úgy gondolja, hogy a jégkrém kiváló ürügy a társas együttléthez (63.2%). A világon azonban most először bizonyították tudományos kutatások, hogy a jégkrém ténylegesen boldoggá is tesz. A kutatást idén áprilisban a Londoni Pszichiátriai Intézet Idegkutató Központjában végezték el. A kísérletben résztvevők agyát funkcionális mágneses rezonanciás (FMRI) szkennerrel vizsgálták. Ez egy külső vizsgálati módszer, amely lehetővé tette a kutatóknak annak megfigyelését, hogy az agy mely területei aktiválódnak a vaníliaízű Carte d’Or jégkrém fogyasztása során.

Mivel a vér oxigéntartalma befolyásolja az agy mágneses tulajdonságait, ezért az FMRI észlelni tudja azokat az agyi területeket, ahol a vér oxigéntelítettségének növekedése következtében az agyi aktivitás is módosul. Az eredmények azt mutatták, hogy a jégkrém fogyasztása azonnal hatással van az agy speciális részeire, amelyek magukban foglalják az agy elülső részének adatfeldolgozó területét, az orbitofrontális kérget. Erről a kéregről korábbi kísérletek már kimutatták, hogy az élvezet átélésekor aktiválódnak, azaz valóban az élvezet területei.

Boldog tehén=zsírszegény tej?

Izgalmasnak ígérkező kísérlet része lesz idén nyáron egy észak-írországi mezőgazdasági kutatóintézet. A „boldog” tehenek állítólag alacsonyabb telített zsírsav-tartalmú tejet képesek adni.
A kutatási projektben résztvevő tehenek boldogságát, elégedettségét azzal biztosítják, hogy szabadon, természetes környezetben legeltetik őket, ahol mindig friss fűhöz juthatnak, valamint telítetlen zsírsavakban gazdag, helyileg termesztett lenmagot is tartalmazó kiegészítő takarmányt kapnak. A program egész ideje alatt tudományos eszközökkel figyelemmel kísérik a kísérleti állomány jó egészségi állapotát és a jóltartottság jeleit is. Így például folyamatosan analizálják az állatok társas érintkezését. A tehenek étrendjének kiegészítésével a vizsgálat célja olyan tej előállítása, amely a normál tejnél szegényebb a telített zsírsavakban. Csak a július és augusztus között lefejt tejet vizsgálják, mivel csak a nyári tej tartalmazza a kívánt különleges lágy zsírokat. Az elkövetkező évek kutatásai arra irányulnak majd, hogyan lehet ebből a kevesebb telített zsírsavat tartalmazó tejből az egészséges étrendbe minél jobban illeszkedő jégkrémeket gyártani?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik