Élet-Stílus

Egy jégbor

Biztos jól fog esni e rekordmeleg napokon. Egyik napon hidegrekord, másik napon melegrekord, soha sincsen jó idő, felborult a meteő. Biztosan a zatom. A jégbor különben nem azt jelenti, hogy jéghideg bor, hanem.

Nos, a jégbor alapjául szolgáló gyümölcsöt kinn kell hagyni a tőkén, amikor farkasordító hideg van, mínusz 7 fok három napig, hogy ilyen jégesőszerű drazsékká fagyjanak a szőlőszemek. Régen, a mechanikus prések idejében, mikor préselték a jégbort, csikorgott az egész cucc. Ma a pneumatikus sajtók némán préselik a sűrű lét, melyet hidegben, éjféli teliholdnál szüretelnek vacogó szőlőmunkások. A jégbor tehát drága, mert kinn töpped a tőkén, dézsmálják a darazsak és seregélyek, sokat kell vele tökölni, kicsi a lényeredék. De szép ez az icipici lényeredék, lényeredék, lényeredék, mert sűrű, a belé fektetett élőmunka és a relatív cukortartalma nagy (minimum 25 mustfok), ezért csinálják és adják vagy száz dollárért. De előjön egy hátulütője (copyright Dénes János), hogy többnyire nem botritizálódott, ezért akármilyen fincsi és drága, hiányzik belőle az a mély és titokzatos illat- és aromakomplexum, amitől a tokaji az, ami. Nyilván a hideg szőlőkultúrák bora, a német, osztrák és kanadai a legjelesebb.

Sümegi úr egy 84 hektáros birtokot vezet (még egyszer ennyiről integrál), melynek fókuszpontjában szép chateau áll. Doktor Sümegi jogos elégedettséggel szokott végigtekinteni a chateau-t egy tagban körülvevő 32 hektáros ültetvényen, mely a Hajós-Bajai borvidék mérvadó borászatát veszi körül. „Magunk is tisztességesek vagyunk és tisztességes minőséget adunk” – mondja Sümegi úr, ezt ki lehetne hímezni valahova a chateau homlokzatára. Ez itt a bácskai löszhát, tehát nem alföldi homok, inkább a szekszárdi talaj meghosszabbítása, a lösz jóval jobb jellegképző, mint a homok. Balkáni (szebben: mediterrán) forróságok, bácskai kolbász, sváb borkultúra, hagyományos és notórius halevés.

A Sümegi-szortiment széles, reduktív hungarikumoktól (piros szlanka, arany sárfehér) a királyleánykán és szürkebaráton illetve a kadarkán és a cab. sav.-on át a jégborig terjed. Az Ambrózia ‘99 nevű jégbor egy 7 hektáros rajnai rizlinges ültetvényről származik, háromévnyi fahordós érlelés után került félliteres palackjába. Világos szalmasárga színű, intenzív illatú, kissé animális-rusztikus ízképű édesbor. Tiszta vonalvezetésű, harmonikus, 13,8 százalékos alkoholja, savai és édessége összesimulnak, utóízében rizlinges petroltónus is csillan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik