Élet-Stílus

Privatizálják a francia autópályákat

Már dolgozunk az autópályák privatizációs tervén – közölte pénteken a francia pénzügyminisztérium szóvivője. A kormány mintegy 11 milliárd euróra számíthat, ha eladja részesedését három pályakezelő társaságban.

A politikus a La Tribune című francia lapban megjelent értesülésre reagált, miszerint a gazdasági-pénzügyi tárca “napokon belül” bejelenti, miként képzeli el az állam kiszállását a fizetős autóutakat kezelő társaságokból, s pályázatot ír ki erről. Már a múlt hónapban jelezte Jean-Francois Copé költségvetési miniszter, hogy az autópálya-privatizációra 8-10 hónapon belül sor kerülhet.

Számos vállalkozást érdekelhet az ügylet, elsősorban azokat a nagy francia építőipari beruházókat (Vinci, Bouygues, Eiffage), amelyek már tulajdoni résszel rendelkeznek a társaságokban. Emellett olyan nagy európai társaságok is érdeklődhetnek, mint a spanyol Fomento de Construcciones y Contratas SA, a Grupo Ferrovial SA vagy az Abertis Infraestructuras SA. A francia állam jelenleg egy autópálya-kezelőben 50 százalékos, másik kettőben 70-75 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik