Élet-Stílus

Késik a Panel plusz program

Bár eredetileg ma indult volna a Panel plusz program, a Világgazdaság információi szerint most már biztos, hogy csúszik a kedvező hitelkonstrukció startja.

A lap értesülései szerint még nem sikerült az MFB-nek befejeznie a tárgyalásokat a partnerbankokkal, ezért késik a program indulása. Várhatóan egy-másfél hetes csúszásra lehet számítani, és csak azt követően fogják a pénzintézetek a pontos konstrukciót meghirdetni.

A program célja a panelfelújítási program felgyorsítása, a távfűtési rendszer korszerűsítése, a fűtési költségek leszorítása. A már ismert pályázati rendszer az idén csaknem nyolcmilliárd forintos kerettel segítené a panellakókat. Egy lakáshoz maximum 400 ezer forint pályázati pénz nyerhető el, de ugyanennyit kell hozzátennie a helyi önkormányzatnak és az érintett lakónak. Az utóbbiak közt azonban sokan vannak, akik a szükséges egyharmadnyi önrészt nem képesek előteremteni, sőt nem ritka az az önkormányzat sem, amely forráshiánnyal küzd, és ilyen célra már nem futja.

Ezeken a helyzeteken hivatott segíteni a rendkívül kedvező feltételekkel felvehető kölcsön, a Panel plusz. A program gazdája a Magyar Fejlesztési Bank, amely az Európai Uniótól kedvezményes feltételekkel felvett hitelkeretéből 20 milliárd forintot különített el lakásrekonstrukció-hitelezési célokra. A lakóközösségek, illetve az önkormányzatok a hitelt kereskedelmi bankoktól vehetik fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik