Élet-Stílus

Harry Potter – a marketing kishercege

A hatodik Harry Potter-könyv péntek éjfélkor kerül a könyvesboltok polcaira. A Harry Potter és a félvér herceg körüli őrület persze már jó néhány héttel korábban megkezdődött.

Véletlenül eladták Harry Pottert


Kanadában két hete nem kevesebb, mint 14 példányt adtak el véletlenül a szigorúan titkos könyvből, ám a helyi bíróság a könyvhöz “méltó” mesés ítéletet hozott: a tulajdonosoknak nem szabad a kötetről beszélniük, még kevésbé lemásolniuk vagy eladniuk, a leghelyesebben persze akkor cselekszenek, ha bele sem olvasnak a hivatalos bemutatóig.


A megjelent öt Potter -könyv:

• Harry Potter és a Bölcsek Köve
• Harry Potter és a Titkok Kamrája
• Harry Potter és az azkabani fogoly
• Harry Potter és a tűz serlege
• Harry Potter és a Főnix Rendje

A könyv bemutatója egy perccel éjfél után lesz Londonban, közép-európai idő szerint hajnali 1 óra 01 perckor, szombaton. Az író J. K. Rowling pedig személyes felolvasást kezd ugyanekkor az edinburghi kastélyban, Skóciában 70 kiválasztott gyermeknek.

A hihetetlen érdeklődésre jellemző, hogy az a 10 millió példány, amely csak az amerikai piacra készült, a könyvkiadás történetének legnagyobb első kiadása lesz.

Az online kereskedések közül az Amazonon eddig több mint 1,4 millió példányban rendelték meg a kötetet. Az új hatodik kiadás felülmúlni látszik a sorozat előző epizódját, amely szintén rendkívülit produkált. Az ötödik könyvből, a Harry Potter és a Főnix Rendjéből csak Nagy-Britanniában a megjelenést követő első napon ötmillió példány fogyott el. Az Egyesült Államokban a 6,8 millió példányos első kiadást rövid időn belül további 1,7 milliós második követte. 

Egyes kereskedések számítva a hisztériára a vásárlás megkönnyítése érdekében például olyan expressz vásárlói útvonalat biztosítanak, amelyeken egy előre megvásárolt “foglalót” kell csak felmutatni és már vihetik is a könyvet.


Hazánk egyik legjelentősebb könyvforgalmazója, a Libri szintén a hivatalos megjelenés pillanatában, július 16-án hajnali 1 óra 01 perctől az ország legnagyobb idegenforgalmú könyvesboltjában, a budapesti Váci utcában található Libri Stúdiumban éjszakai nyitva tartással és a sorozat legújabb kötetével várja a Harry Potter-rajongókat. Az angol nyelvű könyv Magyarországon is éjfélkor kerül az üzletekbe, ám a magyar változatra még várni kell, az Animus Kiadó jövő év elejére ígéri.

Szkeptikusok is akadnak persze szép számmal egy ilyen méretű siker kapcsán. Sokan temetik a Potter-jelenséget. A money.com például Martin Lindstrom reklámszakértőre hivatkozva korábban megírta: jóslata szerint a Harry Potter név mint brand annyira kimerült, hogy mindössze hat héttel a bevezetés után már a kutya sem fogja keresni a könyvet. 2003 és 2004 között 20 ezer 7–12 éves gyermeket kérdeztek meg a világ 18 országában a nagy varázslóról és akkor 69 százalékuk állította, hogy egyre kevésbé érdekli a mágus.

A pápa sem nevezhető éppen Potter-rajongónak: “A Harry Potter-könyvek alattomos csábítások, amelyek megrontják a fiatalokat” – ez áll Joseph Ratzinger két évvel ezelőtti, még bíborosként írt levelezéseiben. A leveleket a pénteki Corriere della Sera olasz napilap közölte a hatodik Harry Potter-könyv éjféli premierje alkalmából.


S mit szól mindehhez a mese kiötlője J.K. Rowling, akinek a kis varázsló több mint 1 milliárd fontnyi vagyont termelt, amivel az Egyesült Királyság leggazdagabb asszonya lett? A hatodik rész megjelenését beharangozó sejtelmes kinyilatkoztatásában csak annyit árult el, hogy a mostani epizód az egyik ismert főhős halálával végződik majd…



Ajánlott videó

Olvasói sztorik