Élet-Stílus

Kolber: dübörög a turizmus

2005 első öt hónapja átlagosan 11 százalékos bevétel növekedést hozott az előző év azonos időszakához képest, amely az utóbbi évtized legjobb eredményének tekinthető a turizmusban - közölte Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter.

A miniszter szerint az idegenforgalom erőteljesen fejlődik, de a régiók fejlesztésével ellensúlyozni kell azt, hogy a turizmus a fővárosra koncentrálódik.

A jelenlegi koalíció időszakában a vendégek száma 7,1 százalékkal, a szállodai forgalom 12,6 százalékkal nőtt. 2002-2004 között a turisztikai célelőirányzatból 77 milliárd, az Európa Terv regionális programjából 30 milliárd forintot fordítottak turisztikai fejlesztésekre. A turizmus-szektor gazdaságélénkítő hatása rendkívül jelentős, az iparágba fektetett minden egyes forint három forint megtérülést hoz – emelte ki Kolber István.

A KSH adataiból kiderül: minden idők legjobb első öthavi forgalmát bonyolították a hazai kereskedelmi szálláshelyek. A május végén összesített vendégéjszakák száma idén lépte át először, s haladta meg az 5,8 milliós határt, s ezzel 16 százalékkal túlszárnyalja a turizmus szempontjából kiemelkedő évnek számító 2000. év azonos időszakának adatait, s mintegy 10 százalékos a bővülés a 2002-es év első öt hónapjához képest is. 2002 és 2004 között a vendégek száma 7,1 százalékkal, a szállodai forgalom 12,6 százalékkal nőtt.

A GDP 9 százalékát, és a foglalkoztatottak 10 százalékát adó iparág jelentős mértékben hozzájárul a fizetési mérleg hiányának csökkentéséhez – hangsúlyozta Kolber István.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik