Élet-Stílus

Biogázüzem épül Pálhalmán

Másfélmilliárd forintos beruházással biogáz-üzem épül Pálhalmán - közölte az MTI-vel a beruházást megvalósító Agrospeciál Kft. ügyvezető igazgatója.

A saját erőből, pályázati pénzből és banki forrásból megvalósuló üzem évi 90 ezer tonna szerves trágyából, valamint egyéb szerves anyagból és hulladékból 4-5 ezer háztartás villamos energia ellátásához elegendő áramot állít majd elő.

A Kft. évi 5 millió liter tejet adó, 700 férőhelyes tehenészeti-, és tizenhatezer hízott sertést kibocsátó sertéstelepén, valamint egy szomszédos mezőgazdasági szövetkezet sertéstelepén keletkezett trágya és hígtrágya feldolgozását, és a közben keletkező metán elégetését zárt technológiával végzik majd. A beruházás költségei 8-10 év alatt térülnek meg – tette hozzá Kovács Tamás, igazgató.

A metán elégetésével jelentősen csökkenthető az üvegház-hatás. A biogáz-üzem – a számítások szerint – öt év alatt mintegy 180 ezer tonna széndioxid kibocsátásától mentesíti majd a környezetet. A keletkezett széndioxid megtakarítást az üvegház hatás csökkentése érdekében aláírt Kiotói egyezmény keretében, közös megvalósítási program alapján, 2008-2012 között Ausztria megvásárolja a kft.- től.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik