Élet-Stílus

Energiafű-termesztési program indult

Optimális esetben 2015-ig Magyarországon az energiafű iparszerű termesztésének területe elérheti az 1 millió hektárt. Az ebből a mennyiségből nyerhető energia éves mennyisége hektáronként 10 tonnás hozammal a jelenlegi teljes magyarországi energiafelhasználás 15 százaléka.

Nagy fűtőértékű energiafüvet sikerült nemesítenie a szarvasi Mezőgazdasági Kutató-Fejlesztő Kht.-nak. A növényt a múlt év őszén, valamint az idén tavasszal öt megyében telepítették – tájékoztatta a hasznosítást szervező Hangya Futura Rt. az MTI-t.

Az alföldi szikes területekről illetve Közép-Ázsiából begyűjtött növényanyagok keresztezésével nemesítették a telepített energiafüvet, amely az idén már hasznosítható. A növény fűtőértéke megközelíti illetve meghaladja a nyár-, a fűz-, az akácfa, valamint a magyarországi barnaszenek értékeit. A nemesített energiafű évelő, hosszú ideig termeszthető, a tavaszi telepítést követő évtől teljes termést ad.

A növény a rossz termőképességű talajokon, kevés csapadék esetén is jó eredménnyel termeszthető. Az energiafű két méter körüli magasságú, a hagyományos felszereléssel jól betakarítható, eltüzelése esetén a kén-dioxid kibocsátás mértéke minimális.

Az energiafű termesztésével egy új mezőgazdasági főtermék jelenhet meg, új piaci távlatokat, biztos jövedelmet és foglalkoztatottsági lehetőségeket adva a mezőgazdaságnak, a kedvezőtlen adottságú térségekben is, a termesztés körzetében levő települések számára környezetbarát, kedvező áron beszerezhető energiát biztosítva.



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik