Élet-Stílus

Augusztusban mehet tőzsdére a SkyEurope

Augusztus végén vagy szeptember elején vezetik be a bécsi tőzsdére a SkyEurope diszkont légitársaság részvényeit.

A társaságot 2001-ben alapította az osztrák Christian Mandl és a belga Alain Skowronek. Az értesülések az osztrák sajtóban jelentek meg. A cég részéről még nem fűztek kommentárt a tervezett kibocsátás híréhez.

A Die Presse osztrák lap 30-40 százalékos pakett kibocsátásáról tud. A befolyt összegből a társaság további terjeszkedését kívánja finanszírozni. A SkyEurope 2009-ig 32 további Boeing 737-es gép vásárlását tervezi.

A kibocsátás főszervezőjeként a CA-IB működik közre. A Bank Austria (BA-CA) jelenleg a SkyEurope részvényeinek intézményes befektetők birtokában lévő egynegyedét kezeli.

A társaság két alapító tagja fejenként 8,5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. A fennmaradó részen az EBRD, az ABN Amro és az European Investment Fund osztozik. Az utóbbi az East Capital Managementtel közösen finanszírozási feladatokat is ellátott.

A SkyEurope jelenleg 15 repülőgépet, ebből 11 Boeing 737-700-as és 4 Embraer 120-as gépet üzemeltet 43 európai célállomásra három bázis replülőtérről, Pozsonyból, Budapestről és Varsóból.

2004-ben közel egymillió utast szállított az előző évi 171 410 után. Forgalma pedig 63 millió euróra szökött fel 13 millióról. Járatainak kihasználtsága 74,6 százalékra javult 71 százalékról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik