Élet-Stílus

Idén több turista jön hozzánk

Idén júniusig a kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma jelentősen, a vendégéjszakák száma enyhén emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint idén az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest az utasforgalomhoz kapcsolódó szolgáltatások exportja (a külföldiek magyarországi kiadásai) 207 milliárd, azok importja (a külföldre utazók kiadásai) 133 milliárd forint volt, az előbbi 4 százalékos, az utóbbi 10 százalékos növekedést jelentett.

2005 első öt hónapjában a kereskedelmi szálláshelyekre 1,1 millió külföldi vendég érkezett, akik 3,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. A külföldivendég-forgalom jelentős fellendülése figyelhető meg: a vendégek száma 13 százalékkal, az éjszakák száma 7 százalékkal nőtt. Az Európai Unió országaiból érkezett a külföldi vendégek 70 százaléka, akik közel 2,5 millió éjszakát vettek igénybe. A legfontosabb küldő országokból – Németország, Nagy-Britannia, Ausztria, Olaszország, Amerikai Egyesült Államok – kisebb-nagyobb mértékben növekedett a vendégéjszakák száma.

A külföldivendég-forgalom – az eltöltött vendégéjszakák száma alapján – jelentősen bővült Közép- és Dél-Dunántúl, illetve Közép-Magyarország tervezési–statisztikai régiókban, míg a Nyugat-Dunántúl, az Észak-Alföld, az Észak-Magyarország és a Dél-Alföld régiókat kisebb-nagyobb mértékű csökkenés jellemezte. A szálloda típusú egységek (szállodák és panziók), illetve az ifjúsági szállók 8–26 százalékkal több eltöltött éjszakát regisztráltak, míg a turistaszállók, az üdülőházak és a kempingek csökkenő forgalomról számoltak be az előző év azonos időszakához képest. A gyógy- és wellness-szállodákban 6–20 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 1,2 millió belföldi vendéget fogadtak, akik közel 2,5 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 5 százalékkal, a vendégéjszakák száma 2 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben emelkedett az átlagosnál: 11 százalékos volt a vendégek, 7 százalékos a vendégéjszakák számának növekedése. A panziókban csekély mértékű bővülés figyelhető meg. A többi szállástípus belföldivendég-forgalma 6–15 százalékkal csökkent. A tervezési–statisztikai régiókat – az Észak-Alföld kivételével – a vendégéjszakák számának növekedése jellemezte.

A szállodák átlagosan 42 százalékos szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 41 százalék volt.

A kereskedelmi szálláshelyeken összesen 73,6 milliárd forint bevétel volt, ez folyó áron 16 százalékos növekedés. Ezen belül a szállásdíjbevétel 15 százalékkal, a szálláshelyi vendéglátás 4 százalékkal, az egyéb szolgáltatások bevétele 33 százalékkal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág együttes fogyasztóiár-indexe január–májusban 7 százalékos növekedést jelzett.

2005. május 31-én 759 szálloda több mint 44,8 ezer szobával üzemelt az országban. Az előző év májusához képest a szállodák száma 29-cel, a rendelkezésre álló szobák száma 1400-zal nőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik