Élet-Stílus

Növelni kell a biohulladék hasznosítást

Az ország biohulladék-kezelési kapacitását két éven belül meg kell duplázni, különben nem teljesíthető az Európai Unió vonatkozó környezetvédelmi előírása.

Hornyák Margit, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) főosztályvezetője közölte: az EU jogszabályaival összhangban a lerakóra kerülő települési hulladék biológiai bomló hányadát 2007. közepéig az 1995-ös bázis 50 százalékára, 2014 közepéig pedig a 35 százalékára kell csökkenteni. A csökkentés hulladékban lévő papír újra feldolgozásával, az egyéb szerves hulladék komposztálásával, illetve legvégső esetben azok elégetésével teljesíthető. Az 1995-ben keletkezett 4,5 millió tonna települési hulladékból 2,34 millió tonnát tett ki a biológiai hulladék, amelynek 32,7 százaléka a könnyebben hasznosítható papírhulladék, 67,3 százaléka pedig a nehezebben hasznosítható egyéb szerves anyag volt.

A tavalyi határidőt Magyarország elsősorban a papír újrahasznosításával teljesítette, a további határidők ugyanakkor a növényi- és állati eredetű biohulladékok hasznosításának fokozásával tarthatók csak. A jelenlegi kapacitások azonban nem elegendőek a jövőbeni feldolgozási arányok teljesítéséhez. A KVM a képződő hulladékmennyiség folyamatos növekedésével számolva 2007-re mintegy 2,6 millió tonna biohulladékkal, 2014-re pedig mintegy 3 millió tonnával kalkulál. Ehhez két év alatt a jelenlegi kapacitás kétszeresére, 2014-ig pedig háromszorosára van szükség.

A tervek szerint 2008-ig az EU-pénzekből épülő regionális hulladékgazdálkodási rendszerek jelenleg 122 ezer tonnás éves kapacitása 460 ezerre, a fővárosi égetőmű 83 ezer tonnás kapacitása pedig 218 ezerre nő. Pusztazámoron 50 ezer tonnás kapacitású komposztálót építenek ki 2008-ig – közölte pénteken az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik