Élet-Stílus

Vásárhelyi-terv – gyorsabb megvalósítást sürgetnek

admin
admin

2005. 07. 07. 06:20

A Vásárhelyi-terv árvízvédelmi beruházásainak gyorsabb megvalósítását sürgették a vízügyi szakemberek a Magyar Hidrológiai Társaság 23. országos vándorgyűlésének szerdai nyitónapján Nyíregyházán.

Kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet bármikor kialakulhat a Felső-Tiszán, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy a biztonságot megteremtő fejlesztések lendületet kapjanak, és az eredeti ütemezésnek megfelelően készüljenek el a tervezett beruházások – mondta Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője a tanácskozáson.

Megkezdődik a folyó tivadari szűkületének mérséklése, tereprendezést végeznek a beregi község melletti Tisza-híd térségében, illetve a szomszédos Kisar határában partbiztosítási munkálatok fejeznek be november végéig. A folyó beregi, jobb parti töltéseit megemelik, valamint úgynevezett árvízkapu létesül a Lónyay-főcsatorna torkolatánál, míg a tiszanagyfalui-rakamazi Nagy-Morotvának a medrét teszik rendbe. Tiszadobon pedig a nyári gátat erősítik meg.

A vízügyi igazgatósági vezető megemlítette, hogy a beregi térségben a helyi lakosok támogatnak egy, a Vásárhelyi-tervben nem szereplő tározó létrehozását, s ukrán oldalon is terveznek hasonló létesítményeket. A két ország vízügyi szervezetei a megvalósításra az Európai Unió Interregionális Programja támogatásával látnak esélyt, az elképzelések szerint mintegy 200-250 millió köbméter kapacitású tározó épülhetne így Gulács és Jánd, illetve a határon túl Komlós és Mezővári, valamint Tiszaágtelek és Harangláb között.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.